Най-детайлните снимки на залез на Марс!

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 07 Май 2015

Посещения: 960

Залязващото Слънце на Марс, заснето от марсохода „Кюриосити“ на 15 април 2015 година. Credit : NASA/JPL-Caltech/MSSS/Damia Bouic
7 май 2015 г. 11:00 ч.
Светослав Александров. Най-накрая! Изминаха близо три години от успешното кацане на марсохода „Кюриосити“ през 2012 година и екипът на мисията се престраши да насочи мощната камера MastCam към залязващото Слънце. Търпението е добродетел и чакането си заслужаваше. Снимките най-накрая бяха направени на 15 април 2015 година.
Няколко думи за това как изглежда залезът на Марс. Атмосферата на Червената планета е наситена с прахови частици, които имат червен цвят. Така че през деня, когато Слънцето е високо над хоризонта и времето  е ясно, небето има червеникав оттенък. Но при залез същите тези частици разсейват червените лъчи. Затова когато Слънцето залязва, небето на Марс изглежда синьо!
Това е точно обратното на Земята – през деня небето е ясно синьо, но при залез синята светлина се разсейва от атмосферата и тук, на Земята,  залезът придобива червеникави и оранжеви оттенъци.

Снимките на „Кюриосити“ бяха първоначално направени черно-бели, с Байерова матрица. Обяснение за този тип матрица има на сайта Planetary.org (справка). Дамиа Буик от Планетарното общество е обработила снимките с GIMP и GMIC за пресъздаване на цвета. Приложена е още малко графична обработка с Pixelmator, за да се премахнат гадните ленти от претоварените пиксели.
Резултатът е зашеметяващ!
 
Залязващото Слънце на Марс, заснето от марсохода „Кюриосити“ на 15 април 2015 година. Credit : NASA/JPL-Caltech/MSSS/Damia Bouic
Всички снимки можете да разгледате на следния адрес:
http://www.planetary.org/blogs/guest-blogs/2015/0506-sunset-on-mars.html

http://www.space-bg.org/
http://www.cosmos.1.bg/

КОСМОС БГ – Сайт за космонавтика, Powered by