Съвети за бързо учене на чужд език

1
Добави коментар

Няколко съвета които ще са Ви от полза за бързо научаване на чужд език.

Ученето на чужд език може да бъде истинско предизвикателство, особено в един по-късен етап от живота, когато сте отвикнали да учите образователен материал. Но всъщност изобщо не е нужно да е трудно! Съществуват много начини да се потопите в езика и да го научите по-бързо. А най-важното условие за това е да бъдете търпеливи. Предлагаме ви няколко изпитани съвета, които ще ви помогнат за успеха Ви с чуждия език за много кратко време.

1. Бъдете съзнателно ангажирани с начинанието.
Съзнателното обвързване с процеса е най-важният аспект в усвояването на който и да било език. Затова превърнете ученето в ежедневна рутина. Потърсете тестове в Интернет мрежата, с които можете да проверявате речниковия си запас. Опитвайте да си превеждате песните, когато ги слушатe. Пишете по няколко пъти новите думи, за да ги запомните. А сутрин, докато пиете кафето си, можете да правите проверка на придобитите знания.

2. Водете си бележки!
Самозалепващите се листчета са прекрасен помощник в ученето на чужд език. Върху предмети, които виждате постоянно в дома си, можете да разлепите различни думи – на огледалата, шкафовете, хладилника, тоалетката, компютъра, дори и на прозорците. Или пък да запишете изречения и конструкции, които искате да запомните и да ги сложите на огледалото в банята, където се разкрасявате всяка сутрин и вечер. Оставяйте ги поне седмица, докато „попият“ в съзнанието и след това залепвайте нови листчета.

3. Гледайте, слушайте и учете.
Чуждоезиковите филми и телевизионни предавания са много добър помощен метод за по-бързо научаване. Опитайте да ги гледате без дублаж и субтитри, вслушвайте се в начина, по който персонажите конструират репликите си, записвайте си и след това проверявайте значението на дадени думи. По този начин значително ще ускорите процеса, защото ще чуете и запомните неща, които все още не сте научили по учебника. Разбира се, ако речта е прекалено бърза, включете си превода, но се фокусирайте върху езика зад него.

4. Използвайте електронен преводач.
Всички знаем, че Гугъл преводач може да забърка големи каши и наистина да ни изгуби в превода. Но идеята в случая е, не да му се доверявате сляпо, а да се научите да боравите с него и да правите собствени интерпретации по смисъл. Започнете с по-прости изречения и опитайте да разберете контекста. След това поставяйте неточно преведените думи една по една и вижте кое значение ще съвпадне смислово. Не се стремете да превеждате буквално всяка една дума, защото чуждестранната конструкцията звучи много по-различно на български език  и обратното също е вярно.

5. Практикувайте езика!
Това, че не живеете в страна, в която се говори определен език, не означава, че не можете да го използвате. Ако не си падате по случайните запознанства в мрежата, намерете приятел, който има съответните познания и го помолете за помощ. Пишете си имейли или общувайте в социалната мрежа, питайте за значението на дадени думи или за условията при разни конструкции, интересувайте се за правилата на употреба на различните глаголни времена. Възползвайте се от всяка възможност за разговор с чужденец.  Вярвайте, има своето значение!

Разбира се, научаването на чужд език не става за няколко дни или месец. Но скоростта и способността, с които ще усвоявате правилата и изразните средства зависят най-вече от усилията и времето, които инвестирате в процеса. Затова всеки ден правете нещо за развитието на познанията си.

51 total views, 1 views today

Tweet

Pin It