​Едвин Сугарев: Без ДПС Пеевски няма бъдеще, търси нова банка да обслужва интересите му

3
Добави коментар
rhp
rhp

Още по темата

​Третият Рим е обречен да бъде пародия на Третия Райх

2015-05-16 14:05:16

България се управляваше от коалицията „КТБ“, над нея бе Доган, а над него Путин

Банката на властта просто е удушена в буквалния смисъл, извършено е счетоводно убийство

Целта на Цветан Василев е да си върне на всички играчи, които го унижиха и на практика му отнеха всичко

Интервю на Стойко Стоянов

– Г-н Сугарев, приключихте разследване за аферата „КТБ“, почти от година това е най-тиражираната тема в България, какво още хората не знаят за грабежа на века?

– Когато започнах да работя по това разследване, което се реализира чрез Фондация „Достъп до обществена информация“, а през май предстои да излезе и като книга, не си представях колко много е изписано за КТБ. Оказа се, че съм изправен срещу няколко хиляди страници с информация, и това далеч не беше всичко. По някакъв начин, дори многото и разнопосочна информация се явява препятствие за да се стигне до истината за фалита на тази банка. Около нея има страшно много митология, разпространена чрез медиите. Голямата истина е, че КТБ е изкуствено фалирана банка, с помощта на държавните институции. На първо място бих посочил БНБ, а на второ българската прокуратура.

– Кои са най-често внушаваните митове?

– Един от основните митове е, че банката е била източена от нейния собственик, как били изнесени примерно 206 млн. лв. и т.н. Това се оказа пълна измишльотина. Истината е, че става дума не за източване на банката, а за преоценка на нейните активи, която е направена въз основа на методология, която не е използвана спрямо нито една друга банка в България и Европа. Благодарение на тази метология са преоценени активи по начин, по който се получава една изкуствено създадена дупка от 4,200 млрд. лв. и така се стига до изкуствения фалит. Интересното в този казус е поведението на БНБ. Когато една банка се поставя под особен надзор, това се прави, за да бъде оздравена. След паниката, която миналото лято настъпи след действията на прокуратурата, с прочутите нейни акции с прокурори и барети в офисите на Цветан Василев, от слуховете за нейното източване, от наказателното преследване срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев и прочее, се създаде паника, от която вложителите започнаха да теглят парите си от банката. Всъщност, с действията си прокуратурата им каза: „Спасявайте се“. Банката бе поставена под особен надзор в най-тежка форма, като бе отстранено цялото й ръководство. Най-странното в цялата афера е, че БНБ не направи нищо, за да оздрави тази финансова институция, а напротив – реагира доста различно от начина, по който бе спасена преди това Първа инвестиционна банка. КТБ просто е удушена в буквалния смисъл, извършено е счетоводно убийство и това убийство струва на България и гражданите й солидна сума, която тепърва ще набъбва. Четирите милиарда, за които се говори е нищо в сравнение с щетите, които ще последват, когато започнат съдебните дела на различни ощетени от този процес инвеститори.

– От кога и до кога протича руската връзка в КТБ?

– Руската връзка съществува от самото начало. КТБ първоначално е била българо-руска финансова къща – Булгар Софт Инвест, така се е наричала. Така е функционирала от 1988 година. Интересно е, че това е единствената подобна финансова институция, създадена на територията на социалистическа страна. Явно сме били много важни в някакво отношение за съветските другари за да си създадат това удобство. Финансовата къща е извършвала услуги в най-широк спектър, а след това е преобразувана в КТБ, през 1994 г., но също със съвместно участие с руснаците. През 2000 година се превръща в частна банка. Тогава действащо лице в нея е едно криминално лице – адвокатът Николай Велков, който сам определя, че банката е създадена на ръба на закона. Учредена е чрез 11 офшорни компании, които закупуват дялове по-малки от 10%, за да не се налага да доказват своите капитали. От там започва сериозният възход на КТБ, като винаги е била банка близка до властта и се е ползвала с преференции в сравнение с другите банки. Ясно е, че държавата е помагала и то много сериозно.

– Руската ВТБ притежава почти 10% в КТБ, но подозрително мълчи за щетите, които понася, каква е цената?

– Обяснявам си това мълчание с факта, че явно не понася загуби, а понася печалби, ако мога да се пошегувам в този смисъл. Тъй като две от големите сделки, които са сключени от българския клон на ВТБ, са сделките за Булгртабак и за БТК, кято е много по-мащабна. В някакъв смисъл КТБ е играла ролята на агент за руските капитали в България. Но в един момент или нещата не са вървяли достатъчно добре, или се е стигнало до скарване, кой да кара влака – дали българските представители на ВТБ – като братя Велчеви или шефът на КТБ Цветан Василев.

– Каква е ролята на Длелян Пеевски в тази афера, той сякаш мина на заден план, а колегите му от ДПС са категорични, че няма връзка?

– Това разбира се не е вярно. Не само че има много общо, но двамата с Цветан Василев са абсолютен тандем по времето на правителството на Орешарски. Тогава реално е управлявала коалицията КТБ, като над тях разбира се е Доган, а над него е Путин. Това е положението, връзката е толкова ясна, че няма накъде повече. Делян Пеевскии е човекът, който поръчва според мен и събраните факти атаката срещу КТБ. Той е човекът, който е успял да усвои доста голяма част от активите натрупани от банката до този момент и продължава да се домогва до други активи с помощта на поставени лица, някои от които са и прокурорски свидетели по случая. Много близки сътрудници на Цветан Василев сега са минали от другата страна на бариерата и дават ценна информация на обвинението, за да развие убедителна теза срещу КТБ.

– Каква е причината за скандалния „развод“ между Пеевски и банкера Василев?

– Моята основна хипотеза е, че до скарването между двамата партньори се е стигнало с краха на проекта „Южен поток“, тъй като е добре известно, че консорциумът от пет български фирми е доминиран от играчи, близки до Пеевски. Те са поискали да получат гаранции от КТБ, но от своя страна Цветан Василев е поискал от тях други гаранции и това е довело до сблъсък, предизвикал войната срещу банката. А що се отнася до твърденията, че Пеевски няма нищо общо с КТБ – то неговите дългове са цесирани и са прехвърлени в друга банка, хората се сещат за коя става дума.

– Била ли е КТБ касичка на ДПС?

– Според мен е изпълнявала проекти, които са важни за ДПС. Мистериозното физическо лице, което например притежава Булгартабак може да бъде идентифицирано именно с Делян Пеевски, ерго, по този начин движението си съхранява предприятието, което държи неговия електорат като крепостни селяни и зависими. Така че тази сделка има огромна политическа цена. Забележете, че до въпросната приватизация винаги се е стигало до трусове и отказ, когато някой реши да приватизира тютюневия холдинг. Подобен трус имаше и при царското правителство, и преди това, а ДПС винаги е било страшно чувствително на тази тема. Но при този случай, при ниска продажна цена и при пълна непрозрачност, и мълчание на ДПС се стигна до ефективна сделка. Сигурен съм, че ДПС просто подкрепяше продажбата да се случи най-после. Със сигурност и сделките, които са се реализирали с фирмите около КТБ и Пеевски, са били от голямо значение за Движението.

– Как да обобщим мястото и ролята на институциите – МВР, ДНАС, прокуратурата, министерство на финансите, БНБ в удушването на банката?

– Аз зададох въпроси лично на тези институции, отговориха ми всички, включително и БНБ, като понякога отговорите бяха директно от ръководителите, понякога от техни подчинени. По-интересното е, че на конкретни мои въпроси те отговарят в духа на „защо не можем да ви отговорим“, или какво пречи да ви отговорим – банкова тайна, следствената тайна и т.н. Тези отговори аз ги прилагам към разследването. Не е ясно какво е правило финансовото разузнаване през цялото време – ставало е дума за посредничество през фирми, които са нещо като пощенски кутии. Няма отговор на този въпрос. Не е ясно какво е правила БНБ – нищо не е правила. Основите й усиля са в това да фалира банката, изпълнявайки политическа поръчка. И всичко това, и мълчанието на банковия надзор става на фона на дългогодишни разследвания, които се правят, например,  в „Капитал“ още от 2009 г. Всичките данни за големите кредити, които са раздадени и са всъщност инвестиционни кредите, са известни отдавна, но нищо не е предприето от институциите. И до кога е продължило всичко това – докато Цветан Василев и Делян Пеевски работят безпроблемно, тоест, докато е живо правителството на Орешарски, докато ДПС и БСП са ръчичка за ръчичка. После всичко свършва, а банката рухва. Чак тогава институциите се сепнаха и казаха: „А-у-у, ама ние нищо не знаем!“ Но това, което е много интересно в този случай е, че имаме сблъсък на двама олигарси, при който българските институции застават на страната на единия и са против другия. Вина за това носят включително и хора, които днес управляват България?

– Вярвате ли, че политици и институциите са си извадили изводите и поуките?

– Много бих искал да са си ги извадили. Надявам се тази комисия, която работи в парламента да направи нужното и да извади цялата истина за КТБ. Президентът Плевнелиев беше много прав като каза, че ако не разчетем този казус и не извадим всичко за него, българският преход няма да приключи и ще продължи но по разрушителен начин и това ще бъде нещо заради, което децата няма да ни простят. За това предприех разследването, то ме погълна и се хвърлих да изяснявам нещата, а не да ни залъгват с някакви смешни версии и фалшиви финансови одити. Всъщност тези одити съвсем не са одити и реално нямат това предназначение. Самите фирми, които са ги правили декларират, че те не могат да бъдат използвани в съда и ползвани за установяване на лоши банкови практики. Това всъщност не са никакви одитори, а банкови консултанти и няма одитен доклад на базата на, който да бъде отнет лиценза на банката. Това е нещо удивително, нещо което не се е случвало и през периода на големите банкови фалити – 96-97 година. Тази наглост сега дори надхвърля всякакви граници.

– Наскоро бе разпространено видео с пеещите македонски песни Иван Искров и Цветан Василев, какви други компромати държи банкерът, кой да се страхува от тях?

– Вероятно Василев държи много неща, но и никой не знае точно с какво разполага. Не бих искал да бъда на негово място. На практика той е изгубил тази битка – нищо не може да върне КТБ към живот или изгубените негови богатства, които той наскоро хариза заради едно евро, срещу доста условното обещание да бъдат покрити дълговете му в размер на милиони. Но Василев сам си е виновен. Би следвало да знае, че това дълго използване на държавата за постигане на институционни успехи, което се реализираше благодарение на правителството на Орешарски, а преди това и на правителството на Тройната коалиция, че дори и на правителството на Борисов, не може да продължи вечно. Че тази схема, чрез която се практикуваше получаването на медийно спокойствие за властта срещу преференциите да се участва в търгове и обществени поръчки, беше предизвестено, че ще се окаже нож с две остриета, както и стана. Много е важно да се анализира и защо Пеевски излиза сух от тази помийна яма, докато Василев е натопен до шията. Ами защото с Пеевски е по-големият ресурс – този на властта, този на политическата сила, която винаги се е стремяла и е успявала да бъде фактор, който разпределя порционите, както се изразяваше нейният лидер. В крайна сметка Цветан Василев донякъде и разсърди техните кукловоди от Кремъл – идеята, че може сам да създаде политически субект и сам да играе тази игра, която до този момент е играла ДПС, чрез партията на Бареков е много опасна идея и е възможна само, ако са съгласни най-скритите и опасни кукловоди в цялата афера.

– На какво се надява Цветан Василев щом няма шансове да си върне банката?

-Но има шансове да попречи богатството и фирмите му да бъдат заграбени безпроблемно от хората на Пеевски, защото това беше смисълът на цялото това изпълнение. Вече е ясно за какви активи на КТБ става дума – стойността им към момента е към 2,5 млрд. евро, а това съвсем не е малко. А целта беше те да бъдат обезценени и да бъдат изкупени на безценица. За това има конкретни доказателства и е ясно колко перфидно е насочена цялата тази стратегия. И вероятно това е целта на Василев – поне да си върне на всички играчи, които го унижиха и на практика му отнеха всичко.

– Ще оцелее ли моделът на Пеевски?

– Всичко много зависи от това как от тук нататък ще се развие у нас политическата ситуация. Ако ДПС бъде трайно отстранена от властта и не само този, но и следващия мандат, работите на Пеевски няма да бъдат цветущи. Той се нуждае от доста финансови ресурси за да поддържа основната разменна монета, чрез която действа – медийната му империя, която е изцяло губеща. Виждате, че части от нея останаха при Василев, но там влизат съдия изпълнители, говоря за скандала с ТВ7. На сухо останаха и фирмите, които се канеха да правят „Южен поток“. Всичко това струва пари, а тях ги осигуряваше КТБ, сега няма кой да ги дава. Пеевски вече търси друга банка, към която да се прилепи и друг финансов гений, който да обслужва неговите интереси.

– Българският данъкоплатец ли ще бъде големият губещ от тази афера?

-Не съм особено обнадежден, че ще има някаква развръзка и не вярвам в добри развръзки, като имам предвид, че справедливостта в България зависи от конкретни институции, които си показаха рогата при този казус, а тези рога се оказаха доста големи. Прокуратурата именно проведе атаката срещу КТБ. Ако има някаква справедливост прокуратурата би трябвало да си понесе отговорността за това, което направи, а Цацаров да си подаде оставката, но той няма да го направи, както стана и след Костинбродската афера.