Еднодневна екскурзия до пещера „Проходна“, Етрополе и Етрополски манастир!

1
Добави коментар
ili_25
ili_25

Еднодневна екскурзия до пещера „Проходна“, Етрополе и Етрополски манастир!

Вашата оценка

5
от 3 гласа

Екскурзия до Пещера “Проходна” /”Очите на Бога”/, Етрополе и Етрополски манастир на Петдесетница

Отпътуване в 8:00 ч. от София, пл. Ал. Невски за Националния пещерен дом и посещение на пещерата “Проходна”- Очите на бога-уникално природно образувание, време за разходка и почивка.

Отпътуване за Етрополе. Разглеждане на Историческия музей, Часовниковата кула, разходка и време за обяд в прохладния възрожденски град.

Отпътуване за Етрополския манастир и водопад Варовитец. Връщане в София около 19:30 ч.

Полезна информация:
В централната градска част на Етрополе са разположени Историческия музей в сградата на стария турски конак, Часовниковата кула, построена през 1710 г. тя е една от най-старите в България и Арнаудовата къща от епохата на Възраждането.

В Историческия музей в 10-те изложбени зали са съхранени експонати от близо 40 занаяти, които са се развивали на територията на етрополска община през Възраждането.

Арнаудовата къща е типична местна къща от епохата на Възраждането. Изграждането на вътрешна баня прави къщата уникална в Северозападна България.

Етрополския манастир „Света Троица“. Той се намира на 5 км източно от града. Основан е през 12 век. През 16 -17 век тук се заражда Етрополската книжовна школа, която постепенно се превръща в значим книжовен и просветен център.

Етрополските ръкописи /над 76 тома, разпространявани из цяла България, чак до Атонските манастири/ са изкусно оформени като книги, с калиграфско писмо и специално изработени подвързии от дърво и телешка кожа. В манастира е съществувало и иконописно ателие – запазени са много икони от този период. Изключителен е приносът на манастира за съхраняване на българската народност и език по време на Османското владичество. През 19 век игуменът на манастира Хрисант участва активно в национално-освободителното движение. Тук е съхранено и скривалището на Васил Левски.

14.06.2015 г.

28 лв.

Цената включва:
Транспорт с автобус

Екскурзоводско обслужване

Беседа на местен екскурзовод в музея в Етрополе

Цената не включва:
входна такса за музея

разходи за обяд

застраховка

Забележка:
Агенцията си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

Минимален брой туристи за провеждане на екскурзията 30 души.

Краен срок за уведомяване за недостигнат минимум, 2 дни преди датата на отпътуване.