Кои хора са енергийни и емоционални вампири

1
Добави коментар
wenip
wenip

Емоционалният вампир е човек, който изпитва необходимост да се зареди с чужда енергия. Ако такава личност не изкара някого из нерви, не ви принуди да се ядосате, да преживявате, да плачете, тя самата се чувства зле. Когато имат доверието ви и се убедят, че целта е в капана, а жертвата е изгубила бдителност, те атакуват. Емоционалните вампири са много ревниви. Те трудно ще ви изтърват от мрежите си. Ще проявяват грижа и внимание, за да не може човек да се опомни и да избяга, докато още може.

Емоционалните вампири са непрекъснато наоколо. Те може и да не подозират, че се хранят с вашите чувства. Вие може да общувате, да сте приятели, да си ходите на гости без да подозирате, че вашата любима свекърва, приятелка, мъж, колега смучат енергия от вас. Нека видим какви видове са енергийните вампири, за да знаем как можем да се предпазим от такива хора.

Слънчевите вампири Основните признаци са злоба, агресия, нервност. За да се зареди с чужда енергия, въпросният човек предизвиква скандал, като специално предизвиква раздразнение и негодуване. Безразлично му е, че енергията, която поглъща,е отрицателна. Стига му да зареди себе си. Подобен вид енергийни вампири не вдигат скандал на всеки, а избират някого по-слаб, който не може да даде отпор. Най-често слънчевия тип вампири се крият в лицето на избухливия началник, придирчивата свекърва или свадливите съседи. Накратко, за слънчевия вампир е важно да доминира над жертвата си. Как ще отговори подчиненият, който се страхува да не загуби работата си? Или пък снахата, която обича мъжа си? Точно това сляпо безсилие предизвиква изблик на енергия, с която се хранят вампирите. Не е учудващо, че такива хора обичат да наблюдават аварии, да гледат криминалните хроники или апокалиптични филми. Чуждите проблеми водят слънчевия вампир до таен възторг. Ако няма как да прекъснете контакт с такива хора (важна е работата, семейството и мнението на съпруга), намерете начин да се адаптирате. Изучете всички номера, които ще ви помогнат да избегнете скандал.

Ако видите, че енергийният или емоционален вампир се „наема”, с невинен вид избройте всички недостатъци, които той ей сега ще ви припише. Трябва да изпреварите противоположната страна в конфликта.

С невинни очи кажете на началника: „Направо не знам как работите с мен, г-н Х. Непрекъснато допускам грешки в отчетите, закъснявам. И всеки ме изнервя…”, все в този дух. На свекървата можете да избиете козовете, като кажете: „Ох, мамо, не разбирам как още е с мене Иван? Лошо готвя, не успявам с чистенето… А аз, вместо да се стегна, спя до обед…„

Отначало енергийният вампир ще недоумява, после ще започне да се съгласява, накрая чак може и да ви защити. Постъпете няколко пъти така и кръвопиецът ще си потърси друга жертва. Няма смисъл да подхождате агресивно, защото това само „задейства” вампира. Ако не успявате по тези начини, пробвайте да се отдалечите. Намерете си причина да излезете от стаята. Не започвайте скандал, това е истинската цел на енергийния вампир.

Лунните вампири Това са вечно хленчещите, които се оплакват от живота. Неудачниците, които непременно искат да ви плачат на рамото, докато ви наричат най-добър приятел. Те ще ви изсипят всичките си проблеми така, че ще си тръгнете от срещата с тях напълно опустошени. Но е трудно да им откажете общуване, защото ще се почувствате гаден егоист.

Подобни енергийни вампири в женски род чудесно се уреждат в живота. Всички им помагат и на работа, и у дома. Хората често им помагат, за да прекъснат непрекъснатото хленчене. Изслушват ги, помагат с пари, с храна, търсят им работа. На лунния вампир ще му гледат децата, ще му ремонтират колата (безплатно, той, горкият, все няма пари) и в ремонта на апартамента. Как да се защитим от вампир, чиито очи са пълни със сълзи?

А всъщност на такъв човек просто му е необходима чуждата енергия. Другите блага получава като бонус. Често енергийният вампиризъм се крие зад елементарна безотговорност . Това може да е съседката, на която все нещо й липсва у дома. Може да е колегата, който взема заем, а след ден звъни и обяснява колко му е неудобно, че е поискал пари от вас. Така енергийният вампир още повече краде от времето ми и се храни с вашите емоции. Понякога хората не съобразяват да се защитят от подобни натрапници, защото не виждат проблем да общуват с някого, който не им желае злото. Не забелязват главоболието след подобно общуване, като го обясняват с магнитните бури..

Ако сте разпознали лунния енергиен вампир и искате да се отървете от него, използвайте неговото оръжие. Ако съседката започне да се оплаква от детето си, вие я прекъснете и с нещастен вид разкажете, че вашите проблеми са много по-големи. Само след няколко минути въпросният натрапник ще се отърве от вас и ще си потърси друга, по-сговорчива жертва. Не се притеснявайте, енергийният вампир винаги ще намери от кого да смуче енергия. В крайна сметка, вие също имате собствени проблеми – не е ли по-добре да решите тях, вместо да слушате постоянния хленч на някой друг, който в повечето случаи е и значително по-добре от вас?

Кои са жертвите и носят ли вина вампирите? Да започнем от това, че не всички хора са наясно, че са енергийни вампири, които се хранят с чуждата енергия. Вашите приятелки, роднини, колеги едва ли искат да ви навредят. Всичко се случва на ниво подсъзнание. Просто на някои хора им е добре, когато на другите им е зле (слънчевият енергиен вампир). За съжаление, неговото настроение се подобрява право пропорционално на чуждите страдания. И той машинално търси повторение на ситуацията.

Лунният енергиен вампир е в още по-голямо неведение. Поведението му не се различава особено от живота на другите. Какво от това, че му става по-добре, като си изговори проблемите? На кого пречи това, нали всички се стараят да се успокоят чрез общуване. Просто на горкия лунен вампир проблемите винаги са повече, затова и хленчат повече. Между другото, тези хора искрено вярват в огромните си проблеми. А те се задълбочават и с явното или тайно чувство на завист. Такива хора често гледат в чуждата паничка, където всичко е повече, отколкото при тях самите.

А ако вие сте емоционален вампир? Справедливо е да отбележим, че енергиен вампир живее във всеки от нас. Въпросът е – умеем ли да го контролираме. Спомнете си – имало е моменти, когато светът сякаш рухва, взимаме сладки и кафе и тичаме при приятелката. Два часа гости и монолог от наша страна, и на душата ни става по-леко. След това спокойно се връщаме у дома, предполагайки, че само сме сменили обстановката или сме се посъветвали с умен човек като въпросната приятелка.

А всъщност, нека си признаем – отишли сме да се нахраним с чуждата енергия, да прехвърлим тежестта на проблемите си на чуждото рамо. Като истински енергиен вампир. Може би това не е зле – нали и приятелката е успяла да сподели своите нещастия. Разбрали сте, че подъл колега я е изпързалял на работа, съседката е взела котка, а ухажорът й е глупак. Случил се е взаимен обмен на емоции. Явните енергийни вампири са онези хора, при които потребителското общуване става навик и зависимост. Те не дават на събеседника нищо насреща, затова жертвата се чувства опустошена-

Ако видите в себе си енергиен вампир, направете анализ – можете ли да се контролирате? Не ставате ли прекалено зависими от другите? Постарайте се да се откажете от този навик. Не се жалвайте, не хленчете, не спорете с околните. Ако споделяте – дайте и на човека отсреща да сподели. Със сигурност така животът ви ще е значително по-лек.