Перфектният тревен килим – грижа и удоволствие

14
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

Перфектен тревен килим – мечта на всеки щастливец, успял да се сдобие с къща и собствен двор. Безспорно добрата трева гарантира естетичния вид на всеки парк или градина.

Все повече хора осъзнават, че добре изглеждащата трева изисква много грижи и че успешното създаване на тревен килим зависи от качественото изпълнение на всички последователни етапи – от подбора на тревната смеска до подробностите по поддръжката на тревната площ.

Ако желаете да притежавате в двора на къщата си късче от елитно английско имение, запретнете ръкави, защото ще ви се наложи здраво да се потрудите!

 

СЪЗДАВАНЕ НА НОВА ТРЕВНА ПЛОЩ

 

1.ПОДГОТОВКА НА ПОЧВАТА ЗА ЗАТРЕВЯВАНЕ

Ако мястото предназначено за засяване е силно заплевено, най-добре третирайте с тотален хербицид. Изчакайте две седмици. Добре прекопайте терена или го обработете с мотофреза. За тежки глинести почви е препоръчително да се добави повече пясък. Ако повърхностният почвен слой е твърде замърсен, най-добре е изцяло да го подмените и да внесете нов плодороден слой. Внимателно и фино заравнете горният почвен пласт с гребло на нивото на което желаете. След като сте направили всичко това е добре да използвате комплексен /NPK/ тор с предпосевна норма. С гребло вкарайте торта в дълбочина. Запомнете, че добрият дренаж и прецизната обработка са едно от най-важните условия за създаване на добра тревна площ, а добавените хранителни вещества ще спомогнат за по-бързото вкореняване на тревата.

 

2.ИЗБОР НА ПОДХОДЯЩА ТРЕВНА СМЕСКА  Определящ фактор при избора ви трябва първо трябва да бъде начина, по който ще използвате тревната площ /за декорация, за игри и отдих, интензивно натоварена…/ и второ – начина, по който ще поливате тревата. Ако площта ви е голяма и нямате изградена поливна система, най-добре ще е да се ориентирате към сухоустойчивите треви.

 

3.ВРЕМЕ ЗА ПОСЕВ  Принципно може да сеете по всяко време от ранна пролет до късна есен, при условие, че през сухите периоди сте осигурили необходимата влажност за семената, за да се развие тревата добре. Дори да решите да използвате сухоустойчива тревна смеска, трябва да знаете, че докато семената поникнат и се развият, задължително се нуждаят от адекватно поливане.

 

4.ЗАСЯВАНЕ. КАК ДА СЕЕМ?  Препоръчителната норма за за- сяване е от 3 до 4 кг за 100 кв. м. Независимо дали засявате ръчно или машинно е добре да кръстосате посева, защото така ще покриете плътно и сигурно цялата площ. Лесен начин да го направите е да разделите терена на равни части и след това да разделите тревната смеска на толкова равни части, колкото терена. Първо засейте половината от количеството за един участък отляво-надясно, а останалото разхвърляйте в обратна посока. Така ще разпределите семената равномерно по целия терен.

 

5.ДЪЛБОЧИНА НА ЗАСЯВАНЕ  Най-добрата дълбочина на засяване е 1см. Така ще сте сигурни, че семената ще поникнат и ще се развият. Ако засеете по-дълбоко рискувате по-дребните да загинат и да не покълнат. Така няма да постигнете желания ефект.

 

6.ЗАРИВАНЕ НА СЕМЕНАТА  За да избегнете изнасянето на семената от мравки и да ги предпазите от птиците, зарийте семето с градинска метла или гребло. Внимавайте да не закопаете семената прекалено дълбоко. Ако имате възможност покрийте терена с тънък пласт торф или друг мулчиращ материал. Валирайте с тежък валяк на кръст, за да може семето да влезе в контакт с почвата. При тежки глинести почви валиране не се препоръчва, а само претъпкване.

 

7.ПОЛИВАНЕТО  Докато семената покълнат поддържайте почвата непрекъснато влажна, най-вече през летния сезон. Впоследствие може да разредите поливките, но все пак не забравяйте, че 80% от тревата е вода – осигурете и я!!!

 

8.КОСЕНЕ  Първа коситба трябва да направите, когато тревата достигне 6-8 см. По-късно, през периода на усилена вегетация косете често, поне веднъж седмично и се опитайте да спазвате правилото: при една коситба никога да не отнемате повече от 1/3 от височината на тревата.

 

Пожелаваме успех при засаждането и оформянето на домашната ливада. Но ако се появят трудности, винаги можете да се обърнете към професионалистите!