Кала / Zantedeschia Aethiopica

1
Добави коментар
artgarden.bg
artgarden.bg

Кала / Zantedeschia Aethiopica

Калата е подходяща за отглеждане в лехи, в осветен от слънцето ъгъл в градината и на завет или като растение, стърчащо от водата на недълбоко езеро. Може да се отглежда и в саксии на открито. Има два вида кала – вечнозелената Zantedeschia Aethiopica и цветните хибриди, които често са наричани мини кали.

Произход: Етиопия, Южна Африка.

Височина: до 90 см.

Цъфтеж: през зимата и пролетта, с бели, розови, жълти цветове и техните нюанси. Цъфти в продължение на няколко седмици.

Място: слънчево или полусенчесто.

Въздушна влажност: висока.

Поливане: обилно, поради блатния характер на растението.

Почвена смес: богата на хранителни вещества, добре дренирана, най-добре чернозем.

Размножаване: чрез разделяне на туфите в края на август и началото на септември. Може и чрез семена или резници. Семената се взимат от растението чак когато вътрешността на цвета е станала жълта на цвят и е омекнала. Месото се отстранява и се изваждат семената, след което се сушат. През пролетта се поставят в смесена почва и се покриват, но не плътно. Не трябва да се поставят на гъсто, защото се нуждаят от повече място за образуване на корените.

Съвети и грижи: засажда се на открити пространства или в саксии на открито. В близост до блата това растение живее дълги години. При по-мек климат калата може да остане в градината и през зимата, но трябва да се покрие с тор и слама, за да не премръзне.

Споделете статията и с Вашите приятели:

Tweet