Съвети за продуктивност от един милиардер

3
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Каквo си мислят повечето хора, когато чуят за поколението X? Безделници, които нямат никакво уважение към правилата и властта, нали? Нетърпеливи… Или поне това искат да мислят медиите.

Ами поколението У? Нарциси, смятащи, че всичко им се полага наготово.

Стереотипи, казвате? Да, прави сте. А всички стереотипи са едностранчиви.

Представителите на поколението Х имат няколко положителни черти. Те са ориентирани към детайлите и работят, ако имат конкретна цел.

Техните наследници от поколението У са по-широко скроени и подкрепят равноправието.

В действителност, няма поколение, което да е по-добро от другите, и от всяко, можем да научим по нещо.

Като сериен предприемач от поколението Х и собственик на 8 компании, сред които 120-годишен бижутериен бизнес и последното ми творение, TaskWorld, съм научил това-онова за продуктивността.

Ето и няколко съвета към зелените, но амбициозни предприемачи:

1. Определете приоритетите си

Често, много от нас пропиляват времето си в безсмислен труд. Без цел, ние губим пътя, който сме си начертали, докато един ден не разберем, че сме на място, различно от желаното. Започваме да съжаляваме за изборите си и да мислим какво е трябвало или не е трябвало да сторим.

Разберете отрано какво е важно за вас и имайте предвид, че приоритетите ви биха могли да се променят с възрастта, натрупания опит и различните роли в живота ви.

Ключът е в това, да откриете точния житейски баланс, като внимателно разпределяте времето си между учението, работата, приятелите, семейството и отмората. Бъдете наясно с трите си най-важни приоритета и отделете повече време за тях, без да пренебрегвате останалите си отговорности.

2. Извличайте максимални ползи от инвестираното време

Въпреки че е трудно да измерим резултатите от усилията си, обикновено постигаме най-много през 20% от времето. И така, какво да правим с останалите 80%?

Като знаете правилото „80-20”, можете да опитате да преборите статистиката, като идентифицирате областите, в които трябва да влагате повече от този ценен ресурс. Вместо да инвестирате от него в опити да постигнете някаква цел, размишлявайте за това, как отделеното време ще се отрази на крайния резултат. Не е задължително повечето вложено време да доведе до по-голяма производителност, но бихте могли да увеличите ползите, извлечени за час труд.  

3. Оценявайте представянето си

За да подобрите своето представяне, имате нужда от точна информация за това, колко добре се справяте. Открийте метрични данни според типа работа, която вършите.

Например, ако сте анализатор, бройте докладите, които успявате да напишете за седмица. Изчислете времето, което смятате, че ви е необходимо, за да изпълните дадена задача, и го сравнете с това, което всъщност сте вложили. Използвайте софтуерни инструменти като TaskWorld, за да оцените представянето си и да въведете необходимите корекции, за да го подобрите.

4. Изпробвайте различни подходи

За да засилите трайно продуктивността си, вдигайте летвата в всяка следваща задача, с която се захващате. Трябва или да работите по-бързо, или да промените подхода си.

В повечето случаи, най-добрият начин да подобрите представянето си е последният. Не спирайте да мислите за нещата, които бихте могли да усъвършенствате, и изпробвайте нови методи, за да постигнете целта. Продължавайте да прилагате подходите, които работят във ваша полза, и се откажете от онези, които ви пречат. Не спирайте да експериментирате.

5. Ограничете дейностите, които губят времето ви

Всички имаме такива, но често не ги забелязваме. Просто не сме наясно, че някои задачи и навици отнемат излишно много време. Понякога правим неща, които са ни приятни, но не генерират качество и ползи, или пък бихме могли да възложим на друг. Те изяждат времето и енергията ни и са контрапродуктивни.

Опитайте се, в продължение на седмица, да водите дневник с дейностите си, а след това разберете как точно разпределяте ресурси. Резултатите могат да ви изненадат. Елиминирайки безсмислените задачи, ще засилите производителността  си.

Предприемачеството не е лесно, а управлението на времето и продуктивността е едно от най-големите предизвикателства. Но пък ако беше лесно, всеки би се занимавал с това.  

Фред Моуауад, основател и главен изпълнителен директор на TaskWorld, за BusinessInsider.com