Тайната на перфектното тесто за пица видяна 689 коментари 0

5
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Тестото за пица се получава перфектно, когато се прави с мая. Тогава тестото бухва и пицата става пухкава, а месо, зеленчуци и другите продукти сякаш потъват в облак от тесто.

Необходими са 4 чаени чаши брашно, 1 супена лъжица захар, 4 супени лъжици олио или разтопено масло, 1 яйце, 20 грама мая, половин чаена лъжичка сол, 1 чаена чаша прясно мляко или вода.

В тенджера се излива топла вода или мляко и се разтваря маята. Добавя се сол, захар, яйцето, пресятото брашно и се разбърква три-четири минути, докато не се получи еднородно тесто. При нужда се добавя мляко или вода.

Накрая се добавя леко затопленото масло или олио, разбърква се, затваря се с капак и се оставя на топло. След два часа тестото леко се притиска, за да спадне малко. След още един час тестото се изважда, поръсва се с брашно и се разточва на кръгове за пици.

Ако температурата на помещението, в което втасва тестото, е под десет или над тридесет и пет градуса, тестото няма да се надигне. Ако има прекалено много сол или захар, втасването ще се забави или ще спре. Тогава се замесва нова порция тесто и се смесва с това, в което има много захар или сол.

Четете още: Любимата веган рецепта на Бионсе

При прекалено много вода тестото не може да се разточи. Ако има много малко вода, тестото ще е жилаво. Ако вместо вода използвате прясно мляко или течна сметана, тестото при изпичане ще изглежда много красиво и ще е по-вкусно.

При повече мазнина в тестото пицата ще остане по-дълго време мека след изпичането си. Ако добавите едно яйце в тестото за пица, тя ще се получи по-вкусна и пухкава. Ако вместо яйца използвате само жълтъци, тестото ще е по-меко и с красив жълт цвят.

Ако използвате зехтин за приготвянето на тестото за пица, тя ще е още по-вкусна. Не използвайте замразени продукти за приготвянето на пица, тъй като така ще развалите вкуса й.

Пицата се пече в предварително нагрята на максимални градуси фурна и се завърта няколко пъти, за да не прегори от едната страна, а от другата да остане недопечена. Ако започва да прегаря отгоре, а долната й част е недопечена, се покрива с фолио.

Четете още: 5 изкушаващи разядки за лятото

Източник: gotvach.bg