Сподели и спечели: Ядете ли junk food?

8
Добави коментар

Junk food или боклучава храна, вредна, но за някои толкова вкусна. Въпреки че недостатъците на боклучавата храна, мнозина не могат да се лишат от нея. Споделете в коментар под статията дали ядете junk food и може да спечелите книга.

Сподели и спечели: Ядете ли junk food? © Thinkstock/ КК Initials За да участвате в играта „Сподели и спечели“, трябва само да оставите коментар под статията до следващия вторник (19.05.2015г.). Победителят в седмичната игра ще бъде определян в сряда и ще бъде известен чрез лично съобщение от нас как да си получи наградата.

Защо боклучавата храна е толкова популярна?

Боклучавата храна се струва много вкусна на повечето хора въпреки че няма висока хранителна стойност. Причината за добрия вкус е в големите количества сол, захар, мазнини и подобрители. Може би затова и junk food  толкова популярна сред подрастващите. Проучванията показват, че всяка година има повишаване на броя хора, които я консумират.

Хората харесват junk food не само заради вкуса, но и заради това, че веднага дава енергия. Това я прави пшредпочитан избор за мнозина. След този еднократен пик на енергия обаче се стига до рязко спадане на нивата на кръвната захар. Заедно с това изчезва и енергичността. Когато тези нива на кръвната захар паднат рязко, човек се чувства изморен и отново гладен.

Боклучавата храна – вредна за здравето?

Много можем да говорим за влиянието на junk food върху здравето. Накратко обаче: Боклучавата храна има неблагоприятен ефект върху здравето. Негативното влияние може да се наблюдава както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Големите количества мазнини могат да доведат до виоски нива на лошия холестерол, сърдечни заболявания, артрит, диабет и дори заболявания на бъбреците. 

Според друго проучвания пък има връзка между редовната консумация на junk food и депресията

Вредите на боклучавата храна върху здравето пък са безспорни. Повечето боклучави храни съдържат вредните транс мазнини, които имат неблагоприятен ефект върху фигурата ни. Ако все пак имате кулинарни изкушения, които попадат в графата, боклучава храна, не се отчайвайте. Може да си позволявате вредна храна веднъж седмично в малки количества, стига да компенсирате със спорт и здравословно хранене в останалото време.

Тази седмица ви питаме:

Обичате ли junk food и колко често ядете?
Позволявате ли на детето/семейството си да яде боклучава храна?

Един от коментиралите тази седмица ще спечели книгата „В кухнята на страстта“ на Лили Прайър