Мариела Таскова за Дао, йога, инконтиненция, пролапс и Нефритени яйца

1
Добави коментар
nik.laleva
nik.laleva

 

Когато говорим за Дао или Тао и нефритени яйца в България, едно име се откроява – това на Мариела Таскова. Тя е от София, майка на две деца. Изучавала е йога при Анна Павлова, а след това е преподавала в  “Актив Спорт” на Стадион В. Левски в София, както и в центровете на Д-р Емилова във Варна, Пампорово и Боровец.

Участвала е в курсове и семинари по Универсално Лечебно Дао на световно известния Майстор Мантак Чиа и негови старши инструктори в Англия, Германия, САЩ, Швейцария и Тайланд.

Там е изучавала следните даоски техники: Вътрешната усмивка, Шестте лечебни звука, Микрокосмическа орбита, Лечебна любов, Желязната ризница, Тай-чи, Тан-Тиен Чи Гун, Тао Ин, Сливане на 5-те елемента, Кан & Ли и други. Мариела Таскова е първият сертифициран инструктор в България за даоcки техники за жени, включително практиката Нефритеното яйцe.

 

Вие сте първият Сертифициран инструктор и координатор за България на системата Универсално Лечебно Дао на Майстор Мантак Чиа. Кое породи интереса ви към темата?

Преди години ми попадна книгата “Желязната ризница” на Мантак Чиа, хареса ми и исках да практикувам, но се оказа, че в България няма негова школа и инструктори. Така започнах 1-2 пъти годишно, да посещавам семинари на Универсалното Лечебно Тао (УЛТ) в Лондон. Няколко години по-късно в Германия, успешно завърших първото ниво за инструктори. През 2011г. в школата на Мантак Чия в Чанг-Май, Тайланд се квалифицирах за Сертифициран инструктор и от 2012 г. съм Координатор на УЛТ за България.

Разкажете малко повече за Универсално Лечебно Тао? Какво представляват техниките, за кои хора са подходящи?

Универсално Лечебно Тао е система за холистичен начин на живот, полезна и ценна за всеки,  който се интересува от мъдростта на древните даоски практики.

Техниките са подходящи за всички, независимо от възраст и телесна конструкция, затова и системата е универсална.

Най-често при кои проблеми или заболявания забелязвате подобрение в практикуващите при Вас?

Нямам право да коментирам хората, които идват при мен, но по принцип жени, които практикуват “Нефритеното яйце” решават проблеми с инконтиненция и пролапс. Аз също имах подобен проблем след раждане, подложих се и на операция, но ефекта беше само 2-3 години, след което проблема се задълбочи отново. Едва с практиките с яйцето постигнах траен, положителен резултат.

Промени ли Ви практикуването на даоистки техники? На какво Ви научи?

Когато децата ми бяха още малки, съпругът ми работеше нощна смяна и през деня трябваше да се пази тишина за да може той да поспи и да се възстанови. Всички, които имат или са гледали малки деца са наясно, че тази мисия е меко казано невъзможна . Накратко бях доста напрегната докато се стараех да осигурявам тишина на съпруга си и успоредно с това да не съм прекалено строга с децата. Борех се и с килограмите, които бях качила по време на бременностите. Изнервях се, често ме избиваше на рев, на моменти се чувствах безсилна и депресирана. Нямах желание да излизам и да се срещам с приятели или да каня гости у дома. Консултирах се и със специалист – изписа ми някакъв сироп за нерви, но нямаше никакъв ефект от него.

Много скоро след като започнах да практикувам обаче, проблемите започнаха да се решават от само себе си и най-важното е, че се успокоих и се почувствах отново щастлива с всички любими същества около мен, факт е, че когато родителят е по-спокоен и децата са спокойни и обратно.

Практиките ме научиха на това, че изразът “нямам време за практика” не е меродавен. Всички имаме на разположение 24 часа в денонощие. Същинският проблем е, че нямаме достатъчно сили и енергия. Прибираме се уморени от работа и гледаме как по-бързо да се сплескаме на дивана пред телевизора и ако може никой да не ни занимава с нищо. Истината е, че след практика човек се чувства по-жизнен, по-енергичен и по-работоспособен и има повече “свободно време” или по-точно повече сили, енергия и желание за любимите хора, хоби и други занимания. Чрез практиката се научаваме сами да поемаме отговорност за здравето и самочувствието ни, щастието ни да не зависи от други хора или здравето ни от разни псевдо –лечители.

Вие сте се занимали и с йога. Може ли малко повече да разкажете за приликите и разликите между двете източни практики?

Аз съм с много добри впечатления от йога. Това е чудесна практика за огъвкавяване на тялото и успокояване на ума.

Имах една много близка приятелка с която заедно ходехме на йога. Тя беше много стриктна, беше вегетарианка, редовно си правеше асаните и медитациите, както и очистващите техники. Въпреки всичко на 36 г. почина от рак на белите дробове, без да е пушила никога през живота си.

Бях потресена и шокирана. Зарових се в литературата и като стигнах до даоските практики на Мантак Чиа, разбрах, че чувствата на тъга и депресия трупани от години в белите дробове на моята приятелка са причина за фаталния изход. Тя беше разведена с две деца и въпреки че бившият й съпруг също помагаше за децата, в нея имаше доста скръб, депресия, тъга и обида.

Даоските практики са достъпни за всички. Те са лесни, приятни и забавни.  Освен на физическо и ментално ниво, тук много дълбоко се работи и с емоциите, а както е известно те са сред основните причини за стреса и още куп болести. Има техники, чрез които се отработва и трансформира всяка една емоция, като например: тъга, депресия, обида, страх, гняв, ревност, агресия, омраза, нетърпение, тревога и др. Тези емоции според даосите, се натрупват вътре в нас и се складират около органите. Така се променя честотата на вибрация на здравия орган и се появяват различните болести. Ако например възрастен удари дете, то най-често се напикава от страх, защото страхът се натрупва около бъбреците. В белите дробове се складира тъга, депресия, скръб и обида. Когато близки хора се разделят, често се получават упорити кашлици, които трудно се влияят от медикаменти и продължават доста дълго време. Установено е също така, че сърцата на хора, които умират от инфаркт имат сиво-бял цвят и буквално изглеждат като сварени от прекомерната горещина, която се генерира там от емоциите. Около органите ни имаме съединителна тъкан, фасция, която губи своята еластичност и се втвърдява. Намалява се способността на фасцията да отделя и изхвърля навън горещината от органите, натрупана от емоциите. С помощта на даоските практики, ние имаме възможност постепенно да възстановим вибрацията на здравия орган, като едновременно с това огъвкавяваме и постепенно възстановяваме функцията на фасциите. Част от техниките, които третират емоциите са обединени под названието “Трансформиране на стреса в жизненост” – много са приятни, лесни и всеки може да се възползва от тях. Оказват благоприятно въздействие при проблеми свързани с бъбреци, сърце, бели дробове, черен дроб, далак и панкреас.

Вие не само сте се докоснала до мъдростта на изтока, но и сте достигнали до признато майсторство. От друга страна сте отрасли и възпитавани тук. Бихте ли направили съпоставка между изтока и запада в сексуално отношение?

Традиционно на запад секса е нещо срамно, за което не е приемливо да се говори, а зоната от кръста на долу е тема табу или забранена зона. Ние живеем предимно в горната част от тялото  – с емоциите си и мислите в главата.  Работата с даоските практики ни дава възможност да възстановим връзката между двете части на тялото, да се центрираме и заземяваме и по този начин, по-лесно да сваляме напрежението от главата и сърцето надолу към Земята.

Сексуалната енергия е също така творческа енергия. Същата тази енергия използваме когато подреждаме дома си, играем с децата или планираме по оптимален начин работата си. Тази енергия използват и писатели, художници, артисти и др. за да творят. Затова постоянно търсят муза, която да ги вдъхновява. Когато музата я няма – изпадат в творческа криза и най-често посягат към опиати.

Когато се научим да култивираме, да се свързваме и да ползваме тази енергия и този огромен потенциал вътре в нас, ние нямаме нужда от външни музи или опиати, чрез които да търсим вдъхновение. Всички ние разполагаме с тази енергия и потенциал и това което можем да направим е да го събудим с помощта на тази чудесна практика и да го използваме. Не случайно една от първите книги на Мантак Чиа е озаглавена именно “Събуждане на лечебната енергия”.

Темата тук са предимно практиките за жени, но даосите имат и прекрасни техники за мъже.

Всички знаем, че след секс, за мъжете е много по-мила възглавницата, отколкото жената до тях. Според даосите, 1 капка семенна течност е равна на 300 капки кръв. След едно кръводаряване поне 3 месеца е нужно да се възстановим преди да го направим отново. В един еякулат нормално има около 200 млн.сперматозоида и в тази семенна течност е извлечено най-ценното от костите, органите и от всички клетки в тялото, защото е предвидено от нея да се създаде нов живот. Еякулирайки мъжете губят стотици пъти повече от загубата при едно кръводаряване, а времето до следващата еякулация никога не е 3 месеца или повече. Мъжете, които по-често еякулират губят огромно количество енергия и остаряват по-бързо. Поради същата причина на футболистите им забраняват да правят секс по време на първенствата и това важи с пълна сила за всички останали спортисти и техните състезания. Лишението от секс наистина спестява загубата на енергия, но напрежението остава. Хормоните бушуват в тях и когато нe освобождават напрежението, спортистите са напрегнати, изнервени, понякога агресивни и често допускат грешки. Ако спортистите изучават даоските практики значително могат да подобрят постиженията си.

Добрата новина е, че сексът не е мисия невъзможна, а напротив. Даосите отдавна са открили методи, чрез които мъжът може да прави секc и да освобождава напрежението в себе си, без да губи енергия. Същото важи и за жените, които практикуват практиката с нефритеното яйце. Жените не губят енергия по време на оргазъм, а чрез менструацията. Огромно количество енергия се изразходва за съзряване и подготвяне на яйцеклетката за оплождане и когато това не се случи, яйцеклетката се изхвърля навън с менструацията. Яйцеклетката също както сперматозоида съдържа в себе си най-ценните вещества изтеглени от всички органи, системи и клетки на  женския организъм, за да може да се създаде качествено потомство. Често чувам, че менструацията е метод за изчистване при жените, но факт е, че най-големия орган за изчистване на токсините, който покрива цялото тяло е кожата. Мъжете като нямат менструация, съвсем не означава, че те не се чистят. В крайна сметка всички имаме и отделителна система за целта. Това, което правят практиките за жените е, че спомагат да се съкрати силата и времетраенето на цикъла, като по този начин се спестява част от загубата на енергията, няма болки, ПМС, съсиреци и кръвоизливи.

Заради факта, че темата в блога са сексуалните практики и повечето въпроси и отговори са в тази посока, не бих искала читателите да остават с грешно впечатление и да решат, че същината на даоските практики е сексуалната култивация. Това е една много малка част от тази невероятно богата холистична система, която включва Акупунктура и Акупресура,  Ци-Гун, Тай-Чи, Лечебни масажи на вътрешните органи, цялата Вътрешна алхимия и техники за самоусъвършенстване и развитие на личността. Дао или Тао  (на китайски няма разлика между Д и Т) се превежда като Път, жизнения Път и развитие на всеки един от нас, в който е включено абсолютно всичко – хора, животни, живата и неживата природа, звездите, планетите и целия космос.

Тъй като ме питате и за това как се приемат тези практики от хората на изток и тези на запад, за мен беше любопитно да узная, че и на изток за много хора тези практики са непознати и неизвестни. Знаете, че години наред е имало гонения срещу учителите, книгите им са били горени, повечето от тях имигрират и се заселват на различни места, като някои от тях отиват и на запад. Един от тях е и създателят на Универсалното Лечебно Тао – Майстор Мантак Чиа. Той  пише редица книги, в които подробно описва даоските техники, като ги прави достояние за всички, които се интересуват от темата. Днес, много хора на изток се стремят да копират западния начин на живот. Хората на изток, които практикуват древните лечебни практики за съжаление съвсем не са много.

От друга страна все-повече хора от западния свят се интересуват и практикуват източните практики. Така през последните десетилетия, източните техники се развиха много повече на запад. В следствие на тази тенденция, местните хора на изток също започнаха да се обръщат към позабравената древна мъдрост. В края на миналата година, при последното ми посещение в школата на Мантак Чиа в Тайланд, видях много хора от Китай, цели семейства с децата им, които бяха дошли да се обучават там. Самият Майстор Мантак Чиа въпреки, че вече е на повече от 70 г., не спира да пътува и изнася семинари по цял свят. А във връзка със сексуалните техники мога да спомена, че Мантак Чиа има 6 деца, най-малкото от които още не е навършило 2 годинки. Универсалното Лечебно  Тао има школи в 57 страни по света, a от 2010 г., вече и в България . От няколко години Майстор Чиа е канен редовно и годишно провежда по 3-4 обучения и семинари и в Китай. Хубаво е, че хората които практикуват, както на изток, така и на запад постоянно се увеличават и преоткриват древната мъдрост и познание.

Нашите читателки биха искали да научат повече за нефритените яйца. Разкажете ни кога за пръв път научихте за тях.

Нефрит, в превод от гръцки, означава бъбрек. Индианците в Южна Америка са носели парче нефрит в пояса си за укрепване и засилване на енергията в бъбреците. Латинското “Jade” идва от индиански диалект и означава, камък завързан на кръста. Около и в бъбреците се складира пренаталната, предрожденната или наследствената енергия, която получаваме от нашите родители и предци, като една банкова сметка, която наследяваме в момента на раждането cи и всеки ден теглим по малко за да покриваме ежедневните си нужди, но ако само теглим без да внасяме нищо, скоро средствата свършват. Даоските практики ни помагат да възстановим част от тази енергия и по този начин по-дълго време да сме здрави и да се радваме на хората които обичаме и дейностите, които ни доставят удоволствие. Практиката с Нефритеното яйце е прекрасна, тъй като директно от вътре, влияе благотворно на бъбреците. Може да се спи с яйцето, свойствата на нефрита продължават да действат и през нощта. Нефритеното яйце също така ни помага по-лесно да се свързваме и да сваляме съзнанието в долната част на тялото.

Аз лично за пръв път научих за тази практика 2002 г., когато за пръв път попаднах на книга на Мантак Чиа за култивиране на женската енергия. Отне ми няколко години да стигна до школите и учителите, които да ме научат да практикувам, но съм възхитена от резултатите: трайно разреших проблеми с инконтиненция и пролапс и значително се подобри качеството на половия ми живот.

Трудни ли са практиките с нефритено яйце? За кои жени са подходящи?

Практиките не са трудни, напротив – забавни и лесни са и са подходящи и универсални за всички.

Смятате ли, че нефритените яйца могат да решат женски проблеми като изпускане на урина (инконтиненция) и пролапс на матката. Какво е предимството на яйцата пред традиционните методи на лечение?

Определено помагат, аз вече споменах, че имах такива проблеми след раждане, които се решиха окончателно с тези практики, докато традиционните методи не дадоха траен резултат. Освен това в практиката с Нефритеното яйце е включен и специфичен масаж на гърдите, който се изпълнява в комбинация с вибрациите на яйцето. Знаете, че гърдите и половите органи на жените са свързани и когато кърмим, при всяко засмукване на гърдата матката контрахира и детеродните органи се прибират и възстановяват от раждането. Това е още една причина да кърмим по-дълго децата си, но това е друга тема. Известно е, че злокачествените тумори в гърдите, всъщност са най-често разпространените видове рак. Масажът на гърдите в комбинация с упражненията с яйцето са отлична превенция срещу рака на гърдата. Освен широко известните жлези с вътрешна секреция, жените имат и допълнителни жлези, наречени на името на учените, които са ги открили за съвременната наука, а именно – жлези на Скин и Бартолинови жлези. Тези жлези се свързват с женската еякулация и проходимостта и правилното им функциониране, освен за повече удоволствие, имат съществено значение за превенция на рака на матката и яйчниците.

Ще бъдат ли полезни упражненията с нефритени яйца, ако жената, които ги практикува, не е посещавала курс?

Сексуалните практики генерират доста мощна и силна енергия в нас и практикувайки тези техники, всичко вътре в нас се мултиплицира, нараства и се увеличава. Ако имаме неотработени емоции като страх, гняв, депресия и др., те също нарастват и по този начин можем да си навредим. Затова курсът винаги започва с базовите, основни техники, които ни позволяват да се свържем с нашия вътрешен потенциал, да трансформираме и балансираме емоциите и едва тогава да преминем към практиката с Нефритеното яйце.

Мислите ли, че има нещо срамно в упражненията с нефритени яйца? Какво евентуално би породило  това чувство в една жена?

Не намирам нищо срамно в тези упражнения, но някои жени имат известни психологически задръжки. Добрата новина е, че тези жени могат да започнат да изпълняват упражненията и без яйце, постепенно да видят и опитат практиките и ако или когато се почувстват уверени и готови, могат да продължат практиката, като се възползват и от нефритеното яйце.

Какво искате да пожелаете на читателите на нашия блог?

В днешното забързано ежедневие, все бързаме на някъде, вършим по няколко неща едновременно и мислим за още куп други задачи, които следват. Това, което искам да пожелая на читателките на блога е по-често да си подаряват време за себе си, да се отпускат и да релаксират. Медитативните практики вършат чудеса. Излизайте по-често сред природата и се наслаждавайте на радостите от живота, колкото може по-често. Посещение в салон за красота, спа, масажи, спорт, хоби, разходка, романтична среща/вечеря на свещи (макар и у дома) с любимия човек, събиране “по женски” с приятелки, практика с Нефритеното яйце :), доставяйте си различни малки удоволствия, които ви помагат да се чувствате по-добре и по-женствени.

 

Предстоящи семинари, организирани от УНИВЕРСАЛНО ТАО БЪЛГАРИЯ:

15-17 май 2015 г – СЛИВАНЕ НА ПЕТТЕ ЕЛЕМЕНТА с Рентао Равазио

12-14 юни 2015г – Първи стъпки в Дао, 3-дневен курс в Артхотел LuckyBansko

 

 Ако интервюто ти е допаднало и смяташ, че би се харесало на твой приятел, можеш да ни помогнеш, като го споделиш с него! Благодаря!