Блог „Ресторанти Варна“ в царството на подправките: Риган

1
Добави коментар

Топлият, балсамов и ароматен вкус на ригана го прави идеалното допълнение към средиземноморски и мексикански ястия. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ разказва повече за кулинарната и здравословната стойност на тази така обичана подправка.

Същност на ригана

Тази популярна билка е на разположение на кулинарите през цялата година. Това е и една от причините те да експериментират многократно с приложението й и днес ценността на ригана се простира далеч отвъд добавка към италианските пици. 

Ботаническото наименование на ригана е Origanum vulgare и в много части на Европа тази подправка се нарича дива майорана, поради близостта си с така наречената сладка майорана. Самата дума риган произлиза от гръцки език и означава „планинска радост“. Причината? Риганът не само е символ на щастие, но и неимоверно разкрасява хълмовете, на които вирее.

Риганът преди ресторантите на Варна

Произходът на ароматната билка се свързва със Северна Европа, въпреки че тя расте в много региони по света. Ароматните свойства на ригана са признати още от древността; гърците и римляните носели със себе си риган като символ на радост и щастие. Екипът на рубриката „Здравословното хранене и ресторантите на Варна“ споделя, че една от древните сватбени традиции дори включва окичването на младоженците с венец от риган.

Риганът се отглежда във Франция от Средновековието и постепенно изваюва своето място в средиземноморската кухня. До началото на 20-ти век подправката е слабо позната в САЩ, но след това пропътува океана, заедно с преселниците от Италия.

Популярни приложения

Пресният риган трябва да се добавя към ястията в самия край на готвенето, тъй като топлината може да доведе до загуба на деликатния му аромат. Едно от най-популярните приложения на свежата билка в ресторантите на Варна и по света е за гарниране на пици. Добавянето на няколко стръкчета риган към зехтин водят до получаването на една божествена „отвара“, омайваща с аромат. А домашно приготвен хляб с  чесново масло и накълцан на ситно риган би пленил всеки гастроном любител на позабравените вкусове и изкусителните аромати. Подправката често се добавя към омлети, фритати и салатни дресинги.

Здравословната стойност на ригана – от блог „Ресторанти Варна“

Риганът има силни антибактериални свойства, благодарение на летливите масла  тимол и карвакрол. Популярната подправка съдържа мощни антиоксиданти, които могат да попречат на базирани на кислород увреждания на клетъчните структури в тялото. При лабораторни тестове риганът е показал 42 пъти по-висока антиоксидантна активност от ябълките, 30 пъти повече от картофите, 12 пъти повече от портокалите и 4 пъти повече от боровинките. Ароматната билка е и добър източник на фибри.  Други ценни вещества в съдържанието му са витамин К, манган, желязо и калций.

Насладете се на изкусителни ястия, приготвени с пресни сезонни билки от собствената градина на ресторант Вила Марциана – Варна!

Още от рубриката „Здравословното хранене и ресторантите на Варна“

Към всички рубрики от блог „Ресторанти Варна“