Да имаш канарче за домашен любимец | Teenproblem.net

6
Добави коментар

Туити е един от любимите анимационни герои на малки и големи. Това е жълтото канарче от поредиците на Warner Brothers, което винаги надхитряваше котаракът Силвестър. Канарчетата са и чест избор за домашен любимец. Ето какво кара хиляди хора по света да се спрат на пойните птички, а не на куче или котка.

 

Заради красотата и пеенето си канарчетата са едни от най-честите обитатели на домашните клетки. Питомните канарчета са се изменили донякъде и се различават от дивите си прадеди. Като са загубили част от особеностите, присъщи на дивите канарчета, те са изменили както песента си, така и по оцветяването на оперението си. При подходящи грижи домашните канарчета понасят с лекота живота в клетка, живеят и пеят по 10 и повече години и могат да се размножават. Преобладаващият цвят у домашните канарчета е останал от техните диви прадеди – това са разните съчетания на сиво, бяло, жълто, златисто и зелено.

 

 

Руските и немските канаровъди са създавали преди всичко породи пойни канарчета, обръщайки по-голямото внимание на приятната песен и на нейното разнообразие по тоналност и музикален оттенък. Като са се стремили да получат хубава песен, те естествено са обръщали най-малко внимание на цвета на оперението. В стремежа си да получат в песента широк обхват от звуци немските канаровъди след това са започнали да обръщат внимание и на големината и телосложението на канарчетата. По тези признаци те създали две породи: Зайферт и Труте.

 

Породата Зайферт. Канарчетата от тази порода са с големи размери, голяма и широка глава, дебела човка, широки гърди и блестящи очи. Те са в състояние да издават дълбоки гръдни звуци в ниска тоналност, което днес се цени много високо сред любителите на птиците.

 

Канарчетата от породата Труте. Канарчетата от тази порода са значително по- дребни и изящни от канарчетата от предишната порода. Главата е малка и добре поставена. Шията е малко по-дълга, човката е мъничка, а очите не са толкова блестящи. Песента на канарчетата от тази порода звучи много по-нежно и в по-висока тоналност. В наши дни не съществуват чистопородни канарчета от тези две породи.

 

Английските, холандските и белгийските канаровъди са създали птици с красиво оперение и с оригинално телосложение. При създаването на декоративните породи те са обръщали най-малко внимание на качествата на песента. Песента на канарчетата от тези породи е рязка, груба и неблагозвучна. Любителите на канарчетата, които имат в достатъчно количество изходни форми на пойни и декоративни канарчета, си поставят задачата да получат птици с красиво оперение и отлична песен.

 

Руските и немските канарчета се отличават с присъщия само на тях стил на пеене. По цвета на обагрянето си те се делят на златистожълти, сламеножълти, светложълти, бели, сиви, пъстри и зелени.