Ефикасно горене на калории видяна 740 коментари 0

13
Добави коментар

Изгарянето на достатъчно калории е залог за запазване на теглото и дори за намаляване на килограмите. Всички искаме да изглеждаме възможно най-добре и да бъдем по-здрави, а постигането на тези цели зависи до голяма степен от начина ни на хранене.

Предложените от zdrave.bg 5 начина да изгаряме по-ефективно калориите ще ни помогнат в начинанието без това да ни костват особени усилия или промяна в диетата.

1. Пълноценна закуска

Според изследванията яденето на закуска е най-добрият начин да стартираме метаболизма си, но повечето от нас все още имаме навика да пропускаме ранното хранене – или просто грабваме по някой сладкиш за из път. Най-добрата закуска е комбинация от протеини (например яйца), въглехидрати (препечена филийка пълнозърнест хляб или овесени ядки) и здравословни мазнини (зехтин или ядки).

Четете още: Оризът е полезен за здравето и подходящ за диети

2. Да се вслушваме в стомаха си

Ако стомахът ни се оплаква, че е гладен, трябва да го нахраним. Също толкова важно е да спрем да ядем щом се заситим. Ако преядем, тялото ни складира излишните калории под формата на мазнини. Ако не се храним достатъчно пък, метаболизмът се забавя с цел запазване на енергия.

3. Добра хидратация

Черният ни дроб прочиства организма от токсините и преобразува мазнините в енергия и се нуждае от вода, за да функционира правилно. Добре е да пием достатъчно течности, че урината ни да става бледо жълта. Водата е добър избор, както и консумацията на много плодове и зеленчуци, но и чаят и сокът ще ни хидратират достатъчно. Само трябва да се уверим, че напитката не съдържа много захар, за да не поглъщаме излишни калории.

Четете още: Звезден Instagram: Тренировките на известните дами!

4. Консумация на пробиотици

Скорошно изследване, публикувано в Molecular Systems Biology, е установило, че полезните бактерии – като тези в киселото мляко или пробиотичните хранителни добавки – могат да помогнат за подобряването на храносмилането и метаболизма и така допринасят за отслабването.

5. Повече пикантни подправки

Капсаицинът, намиращ се в лютите чушки, може да ускори метаболизма само за 30 минути като повиши телесната температура. Което значи, че, за да изгорим повече калории, просто трябва да добавяме шипка лют червен пипер към ястията си.