На какво са готови жените

2
Добави коментар
wenip
wenip

Когато бащата казва на сина си – бъди добър и великодушен, това със сигурност има много мисъл в подтекста. Прочетете посланието на пастора и психотерапевт Чарлз Шед към сина му Филип и ще разберете, че то е еднакво валидно, ако беше адресирано към някоя от дъщерите му. Защото това са думи, които подсказват колко важно е човек да гледа не с очите, а със сърцето си… и че ако забрави това правило, може да направи погрешен избор.

„Скъпи Фил! Веднъж, влизайки в кабинета си, заварих там да ме очаква една млада привлекателна жена. Седнах зад бюрото си, погледнах я и почувствах, че я е довело нещо много сериозно. И се оказах прав. „Казаха ми, – започна тя, – че ще ви бъде интересно да чуете един разказ за идеалния мъж. Аз си помислих, че Марк е такъв мъж. Той е невероятен, прекрасен – ето защо.

В училище, а след това и в колежа всички ми се присмиваха заради краката ми. Вижте сами, те са като някакви тлъсти пънчета.” Тя стана и аз видях, че това беше истина. Може би ще си помислиш, че й беше неловко. Да си призная, и на мен ми мина такава мисъл. Но тя говореше толкова естествено, че аз бях във възторг от самообладанието й и си помислих: „Ето това е жена!”

„Вие знаете, колко жестоки могат да бъдат децата, – продължи тя, сядайки отново в креслото. – Когато бях малка, често плачех заради това. А когато пораснах, се смеех заедно с всички и криех истинските си чувства. В горните класове се срещах с няколко момчета, но никога нямах повече от две срещи с едно и също момче, можете да се сетите защо.

Когато постъпих в колежа, се запознах с Марк. Той веднага ми хареса. Беше ми толкова спокойно с него. Но когато той ми предложи да се срещаме, аз не повярвах на ушите си. Марк нито веднъж не направи някаква бележка за краката ми. Но аз си помнех за тях. Много ми се искаше да вярвам в неговото добро отношение. И ето, една вечер, той хвана ръката ми и каза: „Франсис, искам да престанеш да се тормозиш. Аз те обичам, каквато си. Господ ти е дал прекрасни здрави крачета. Те предизвикват у мен чувство за надеждност и много ми харесват.” Знаете ли какво направих? Аз се разплаках“. „След това, – продължи тя, – той ме заведе у тях и ме запозна с майка си. Когато я видях, аз едва не се разплаках отново. Тя беше инвалид. Имаше изкуствен крак и ходеше, като силно накуцваше. Аз погледнах Марк, а той мен, и ми се струва, че в този същия момент аз го обикнах така, както нито една жена не е обичала някой мъж“.

В заключение тя каза: „Това беше преди тринайсет години и днес аз мога съвсем искрено да се посмея над своите страхове и комплекси. Сега знаете, защо казвам, че моят мъж е чудесен човек. Няма нищо на света, което не бих направила за Марк“.

Мисля си, Фил, че тя каза това сериозно. Защо? Защото Господ така е сътворил жените. Те са готови на всичко заради своите мъже, които умеят да оценят силните им страни и да не забелязват слабите. Когато достигне висотите на добротата, такъв мъж ще може да каже: „Аз те обичам, а значи, обичам съчетанието на всички твои качества. Обичам те в твоята цялост.”. Това е, което психолозите наричат „приемане”. Именно способността да приемеш другия такъв, какъвто е, служи за основа на всеки здрав брак.

Може краката й да не са най-стройните, да има „фамилен” нос или друго някакво своеобразие във външността си – това не е важно. Ако искаш винаги да се чувстваш уверено, ако решиш да поемеш отговорност, научи се на изкуството да бъдеш добър.

Употребих думата „научи се”, защото повечето от нас са по природа егоисти. Може би, сработва древният инстинкт за самосъхранение, може през поколенията да сме забравили много неща, но в крайна сметка това няма никакво значение.

Важно е само, че това неприятно качество все още ни е присъщо. И както ми се струва, мъжкият егоизъм е много по-актуален проблем, отколкото така нареченият женски егоизъм.

Като изхождам от това, на което съм се научил в собствения си брак и което съм виждал в други семейства, аз разбрах – най-важното е да реша дали искам да се отърва от егоизма и да тръгна по път, в който чувствата на другите хора ще са по-важни за мен от моите собствени? Сигурен съм, че Мерилин, както всяка нормална жена, задължително ще реагира на твоята доброта.

Бъди великодушен: татко ти“.