Водоснабдяване и канализация оод – гр. Русе

1
Добави коментар
Nelina-K
Nelina-K

Днес, 22.03.2010, празнуваме Световния ден на водата с нашите малки приятели – децата! За поредна година за организирането и провеждането на това мило събитие разчитахме на на ОМД – Русе. Наградихме най-успешно представилите се ученици в конкурса за есе и рисунки. В надпреварата се включиха деца от град Русе и много населени места от областта, рисунка изпрати и дете от Казанлък.На тържествена церемония наградите връчиха управителя на ВиК ООД – инж. Сава Савов и Мариян Савов – директор на Общински младежки дом – Русе. А ето и победителите:
РИСУНКА

Първа възрастова група I— IVклас

No.
Име
Клас
Училище

1.
Микаела Димитрова
3-ти
ОУ „Тома Кърджиев”

2.
Йоана Кирилова
4-ти
СОУ „Васил Левски”

3.
Ясна Петрова
1-ви
ПИСОУ „Леонардо Да Винчи”

Поощрителни награди:

No.
Име
Клас
Училище

1.
Мариела Попова
3-ти
ОУ „Тома Кърджиев”

2.
Радостина Атанасова
3-ти
СОУ „Васил Левски”

3.
Лора Георгиева
2-ри
ОУ „Отец Паисий“

Втора възрастова група V— VIIклас:

No.
Име
Клас
Училище

1.
Стефани Стоянова
7-ми
ОУ „Братя Миладинови”

2.
Нора Пиперкова и Ростислава Балканска
6-ти
Клуб „Палитра“ Младежки дом

3.
Славена Стефанова
7-ми
СОУЕЕ „Св.Св.Константин Кирил Философ”

Поощрителни награди:

No.
Име
Клас
Училище

1.
Венимира Атанасова
5-ти
ОУ „Отец Паисий”

2.
Анабел Кръстева
7-ми
ПИСОУ „Леонардо Да Винчи”

3.
Борислав Пенков
6-ти
ОУ „Ангел Кънчев”

Трета възрастова група IX— XIIклас:

No.
Име
Клас
Училище

1.
Ачилия Руфат
9-ти
ПГСАГ „Пеньо Пенев”

2.
Вероника Божкова
11-ти
ПГСАГ „Пеньо Пенев”

3.
Пламена Георгиева
11-ти
Национална гимназия по пластични изкуства град Казанлък

Поощрителни награди:

No.
Име
Възраст
Училище

1.
Санда Коева
15 години
СУЕЕ „Константин Кирил Философ”

2.
Мариела Печинякова
16 години
ПГО „Недка Иван Лазарова“

ЕСЕ
Първа възрастова група:

No.
Име
Клас
Училище

1.
Кремена Цанева
8-ми
АГ „Гео Милев”

2.
Дебора Иванова
8-ми
ПГСАГ „Пеньо Пенев”

3.
Павлин Иванов
8-ми
ПГСАГ „Пеньо Пенев”

Поощрителни награди:

No.
Име
Клас
Училище

1.
Михаела Иванова
8-ми
ПГСАГ „Пеньо Пенев”

2.
Илмаз Ружди
8-ми
ПГСАГ „Пеньо Пенев”

3.
Радостина Атанасова
3-ти
СОУ „Васил Левски“

Втора възрастова група:

No.
Име
Клас
Училище

1.
Назик Торлакова
10-ти
ПГСАГ „Пеньо Пенев”

2.
Весела Христова
9-ти
МГ ”Баба Тонка”

3.
Ниджие Нуриева
9-ти
СОУ „Св.Кирил и Методий” град Две могили

Поощрителни награди:

No.
Име
Клас
Училище

1.
Мария Новакова
9-ти
СОУ „Св.Климент Охридски” град Борово

2.
Мерилин Стоянова
10-ти
ПГСАГ „Пеньо Пенев”

ЕСЕ
Първа награда, Първа възрастова група
Кремена ЦАНЕВА
Водата – тази пречистваща свободна сила
есе
Водата. Едно от най-големите богатства на Земята. Един от най-хубавите подаръци на майката Земя към нас хората. Едно от най-красивите и чисти произведения на природата.
Но доколко ценим и пазим своя безценен Божи дар? Уважаваме ли се взаимно?
За мен водата е изключително важна. Тя може да те накара да се почувстваш чист и спокоен, когато имаш нужда. Тя не просто утолява жаждата ти. а ти дава глътка нов живот. Изпълва те с енергия и сила, дори понякога може да ти даде нов смисъл, за да продължиш напред. Пречиства душата и цялото ти същество. Кара те да се почувстваш като нов човек, който с нейната помощ е способен на всичко. Показва силата на природата и на истинските неща от живота.
Няма нищо по-хубаво от една чаша вода сутрин, преди да потънеш в ежедневните си задължения. Или пък от един студен душ, за да отвориш сетивата си и да се почувстваш жив, като новороден. Водата винаги е готова да ти помогне – след тежък ден или пък след неприятна случка. Тя може да ти премахне лошата енергия, да изчисти тежките неприятни мисли… И поне за няколко минути да забравиш всичко, да почувставаш спокойствие и мир със себе си.
Водата е толкова красива, нежна, свободна. За нея няма граници, няма разделение между хора, животни, растителен свят. Тя е навсякъде. Нейната сила е огромна. Дори една нейна снимка може да те накара да се почувстваш по-жив и свободен. Наблюдавайки я, можеш да се пренесеш на чудни, непознати никому места. Тя просто те понася и те отвежда из собствения си магичен свят. Водата те кара и да се усмихваш, забавляваш… Защото тя може да бъде и много забавна. Всеки обича да се пръска с вода или пък да плува, или само да се разхожда край брега на река, езеро, море. Романтиката, коята създава водата, е като една магия. Не нужно да си с някого на плажа, тя ти е достатъчна. От нея можеш да научиш много тайни, водата може да ти разкаже много истории и приказки за минали, сегашни, а и бъдещи неща… А ако искаш, можеш да й споделиш своя тайна. Бъди сигурен, че никой няма да я узнае.
За водата винаги могат да се научат нови неща. Може да се каже, че нейният е един от най-непознатите светове в нашия космос. Тя винаги може да те изненада. Или пък да те нарани. Свидетели сме на хиляди случаи, в които тя, даващата сила за живот, бързо и за минути го отнема. Както може да ти помогне да сглобиш света си, така може и да го разбие на хиляди парченца. В такива случай изпитваш омраза, ярост към безценния подарък и го ненавиждаш, но… Тогава тя не се интересува за твоите чувства. Даже си остава спокойна, мирна и чиста, както винаги. Готова да продължи напред… Нищо че минути преди това е разбила света ти и цялото ти същество.
Но ние, хората всъщност мислим ли за Водата? Или само се сещаме за нея, когато имаме нужда да се почувстваме живи и спокойни. Не мислим какво й причиняваме с действията си. Не се замисляме, когато я замърсяваме…
Водата е много по-силна от нас. Във всичко. Водата винаги ще я има. Тя винаги ще продължава хода си напред. Но може и да изчезне. Сама ще избере. Водата може да съществува и без нас. Друг е въпросът дали ние можем да живеем без нея. Мисля, че всеки знае отговора. Затова нека просто се замислим какво правим за Нея.

ЕСЕ
Първа награда, Втора възрастова група
Назир ТОРЛАКОВА
„Чиста вода за здрав свят“
есе
Толкова отдавна я познаваме, че тя се люшка в нашия сън още преди да сме видели света с очите си. Всеки миг от различни небеса, облаци и течения, водата ни залива с тежест и движение и постоянно ни напомня, че и ние сме вода.
Никакви изгреви и никакви залези не може да ни даде земната твърд, ако те не са излезли или не са се потопили заедно в животворното светило на дишащата вода. Нейният безплътен брат, въздухът, осъден на вечно движение, кръжи над нея и повтаря протеста й към човека.
По неизбродимите пътища на водата минават всички пътешествия на човечеството. По нея никъде не поникнаха коловози, нито се втвърдиха бетонни магистрали. Заличила маршрутите на всички начинания, тя и до днес си остава недосегаема с космическата тайна на своите глъбини, с простата формула на своето съвършенство.
„Природата се храни и видоизменя“ – е казал някакъв „недоучен“ древен мъдрец, – „а човекът унищожава и убива“. Наистина заслужава да се замислим над тези глухи, почти превърнати в прах слова. И ако не сме ги забравили, то е, защото ни ги припомня всяка пълна с химикали река, всяко отсечено дърво, всяка отровена цветна чашка. Но най-много ни ги напомня водата, дълбоката мрачна глухота на глъбините й, където отмират бавно и завинаги светлината и животът.
А водата ще продължи да ни дава още простор, да задоволява незадоволимостта на нашите желания и стремежи, ще заличава със своите пориви волните ни или неволни престъпления,
прибой, ще се отдръпва от всеки завой ни дарява със залези и изгреви.
Тя нито пита, нито отговаря, тя няма желания и стремежи, тя просто се разлива между далечните човешки брегове, приема дните и нощите ни с еднакво участие или еднакво безразличие и търпеливо чака своето замръзване или своето изпарение.
Постигнала своето съвършенство, водата не познава спиралата на прогреса, безумията на безкрайния разум. Затова всеки път изправяйки се пред нейните бистри потоци трябва да изпитваме срам, че не винаги успяваме да я опазим чиста, кристална, да се огледаме в нейните дълбини и да преоткрием себе си.
В днешния завързан свят трябва да не забравяме колко много ни е нужна тя, водата, която не говори, с нищо не напомня за себе си, но винаги ни е нужна като слънцето. За да е зелена планетата, на която живеем, за да пеят птиците в синия простор, да ги има планините и равнините, да са щастливи всички, трябва да опазим синьото водно богатство в нашия свят, защото всяка капка вода е живот,
А така празнувахме с победителите в конкурса…

Още веднъж благодарим на всички, участвали в конкурса и до нови срещи!