Преборете мускулната треска с диня

11
Добави коментар
yApple

Сок от диня срещу мускулна треска

Пиенето на сок от диня облекчава мускулните болки след натоварващи физически упражнения, показва ново проучване.

Смята се, че аминокиселината L-цитрулин, която се съдържа в динята, има силата да възстанови мускулите ви след спорт, информират ни колегите от kulinaria.bg. Свойствата на динята са отдавна известни на спортистите, но малко хора, които тренират непрофесионално знаят, че плодът действа толкова добре срещу болката.

Динята съдържа 6 – 12% лесноусвояеми захари, 1- 2% пектинови вещества, 1.5% целулоза, каротин, витамини – А, В1, В3, С и РП, натриеви соли, калций, желязо, магнезий и мед. Водата съставлява 80 – 92% от масата на динята в зависимост от сорта, най-високият процент сред плодовете. Динята е нискокалорична – 100 г съдържат 30 – 40 калории.

Четете още: Няколко необичайни употреби на утайката за кафе

Заради високото съдържание на течности и химическия състав дините се използват в диетичното хранене (до 2.5 кг на ден) при заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката, при лечение на подагра, предпазват от образуване на камъни в бъбреците и при някои заболявания на сърцето.

По съдържание на желязо дините са на едно от първите места сред плодовете и зеленчуците и се използват при анемия, а благодарение на ниското си калорийно съдържание се прилагат и в диети при затлъстяване.

Един от минералите, който човек губи с потта, е магнезият. Магнезият е важен заради мощния си антистресов ефект. Сто грама диня съдържат 224 мг магнезий. 150 грама диня покрива дневните нужди от този микроелемент. Недостигът на магнезий се проявява с крампи и спазми, нарушения на сърдечния ритъм, нервност и повишена раздразнителност.

Съдържанието на въглехидрати в динята е по – ниско от това в зеления грах, ябълките, портокалите и е почти колкото в червения касис, малината и боровинката. Това я прави подходяща храна и за диабетици, които могат да консумират диня до 200-300 грама на ден.

Тъй като динята съдържа плодова захар, която се усвоява без да изисква инсулин, не вреди на диабетиците. Дори фруктозата подобрява работата на черния дроб и заедно с това усвояването на белтъци, масти и въглехидрати.

Динята е много полезна за страдащите от подагра и от хронична бъбречна недостатъчност. Тя подпомага изчистването на токсичните продукти на пуриновата обмяна от тъканите. Затова се препоръчва и при проблеми с отделителната система.

Освен това сокът от диня може да е и приятна разхлаждаща напитка през лятото.