Десетки хиляди протестираха срещу Груевски

3
Добави коментар
podkrepa
podkrepa

Десетки хиляди македонци от различни етноси и самосъзнание протестираха срещу Груевски и режима му на голям митинг. 

На протеста се виждаха знамена на Република Македония, Република Албания, Република Турция, Република България, Българският Културен Клуб в Скопие, ромската и ГЛБТ общностите. Над 20 000 македонци се събраха още в ранния следобед (доста по-рано от обявеното от опозиционната партия СДСМ). Над 2000 души пристигнаха по-рано в столицата от Битоля, още 3000 дойдоха от Прилеп, хиляди са от Щип, Струмица, Охрид, Кавадарци, Велес въпреки някои съобщения за блокирани пътища.

Македонците се борат за своите правдини! Срцето ми е полно <3 #протестирам pic.twitter.com/yavg9SGzBY
— Hristina Dojčinova (@hdojcinova) May 17, 2015

Протестиращите се събраха на няколко места в Скопие, откъдето потеглиха за центъра на града пред сградата на правителството. Освен скандиранията срещу премиера се чуваха и лозунги срещу новия министър на вътрешните работи Митко Чавков, който е отговорен за кървавата трагедия в град Куманово.

Атмосферата напомняше на митингите в България през 90-те с цялото настроение, ентусиазъм и наивност. Едва ли това ще са последните протести (дори да падне Груевски) и разочарования, но едно е сигурно – Македония се събужда!

Пред правителствената сграда имаше голяма сцена, където се редуваха речи и… песни все едно хората са излезли не гневни да свалят правителство, а на увеселение.

Не протестирав за вакви митинзи со полуголи фолк пеачи, #протестирам за #слобода. Затоа, се гледаме на протест, на вистински протест!
— Инк ог Нито (@tibam_username) May 17, 2015

След което от опозиционната СДСМ използваха трибуната и вниманието за предизборна агитация в стил „колко са лоши тези и какво ще направим като дойдем ние“, докато в протеста протестиращите граждани се бореха срещу всякаква партийна агитация.

Заев, чоек, дај не прај митинг, рековме ќе ги бутнеме овие од власт, не рековме дека тебе ќе те стаиме на власт.
— Мамо ма! (@MamooMaa) May 17, 2015

Преди самия Заев явно за добавяне на тежест и легитимност, към протестиращите се обърнаха евродепутати, включително председателят на PES Сергей Станишев, който подкрепи протеста и исканията на протестиращите, за разлика от протестите срещу него и Орешарски когато срещу хора със същите искания бяха хвърляни хиляди полицаи.

След речта на Заев с драматична мелодия живото предаване на СДСМ от протестите „оставаме до оставка“… свърши.

Доста хора все пак останаха на протест, някои изграждат палаткови лагери.

Неколку стотици граѓани ќе ја поминат ноќта во шатори пред Владата на #Македонија #протестирам pic.twitter.com/ufh5HZZexH
— META.mk News Agency (@meta_agency) May 17, 2015

В контролираната среда на големите медии информацията е… позната. Досадно позната от България и Украйна.

Били малко хора (обичайните снимки от някое крайче на тълпата)
протеста бил изцяло политически на СДСМ (които действително използваха допусната от неопитните протестиращи трибуна да се изявят)
всеки протестиращ срещу корумпирания режим бил платен от Сорос (как пък за разнообразие не се случи някъде народ да иска демокрация и развитие и това да се случва единствено и само заради Джон МакКейн примерно)
някой (ама не Груевски) искал да режисирано да дестабилизира Македония и да разедини македонци и албанци които дружно протестираха срещу него и впрочем странния му псевдоантичен шовинизъм в барокови елементи.
след посещението на Лавров в Сърбия от белградските медии беше подхваната и конспиративната идея че протестите срещу Груевски се случвали само и само за да се попречи на Руско-Турския проект за втора газова тръба през черно море между Русия и Турция (Турски поток)

Засега поне не се споменават вече известната метеоролигична станция в Аляска и кондензацията при работа на реактивни двигатели. За утре е насрочен и станалият модерен контрапротест, Заради явно който в момента се демонтират… светофари.