Баница с газирана вода в кексова форма

7
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Баницата е любимо традиционно българско тестено ястие с плънка, като за направата ѝ най-често се използват сирене, яйца, зеленчуци, месо и плодове. Съществуват много рецепти за баници, които се различават по начина на приготвяне и плънката. Днес аз ще ви предложа моята любима баница, която много от вас вече знаят и са приготвяли. Споделям я отново за всички, които не са опитвали. Горещо ви я препоръчвам! Рецептата я знам от една баба, която дойде в магазина, в който работя да си пазарува. Търсеше си кори за баница, заговорихме се и тя ми сподели рецептата. Веднага я направих, а когато я сервирах на семейството ми, докато не опитаха не вярваха, че не е кекс, а е баница. Уникално вкусна, ефектна и много лесна за приготвяне.

Четете всеки понеделник „Вкусните изкушения на Сия“

Необходими продукти:
200 мл газирана вода
120 мл олио
1 бакпулвер
6 яйца
300 г краве сирене
500 г кори за баница

Начин на приготвяне:
Точените кори, както са навити, се режат на ивици, широки около 1 см. Получените охлювчета се разлистват хубаво на лентички, като целта е да няма слепени ленти. В купа се разбиват яйцата, добавят се олиото, бакпулверът, газираната вода и натрошеното сирене. Всичко се разбърква. Към тази смес се добавят разлистените кори, разбърква се отново, всичките трябва да са добре потопени в сместа. Намазнява се форма за кекс (за предпочитане тефлонова или силиконова с дупка) и готовата смес се изсипва в нея. Пече се на 180 градуса около 40 минути.

И един съвет! Аз използвах тефлонова форма, която намазних с малко олио преди да сложа сместа и когато извадих изпечената баница, нямах проблеми и формата се запази, но често хора, които са я опитвали са имали проблем с изваждането и отлепянето от формата. Когато се изпече баницата, извадете я от фурната, изчакайте 5 мин. и след това, преди да я извадите, минете леко с нож около стените на формата, за да я отлепите. Чак тогава я вадете, но не я чакайте да изстива напълно. Опитайте, със сигурност ще стане любима баница и на вас.

Още рецепти на Сия може да откриете в страницата й „Експлозия от вкусове и аромати“

Коментари

коментар(а)