Признаци и симптоми при колоректален рак

1
Добави коментар
rakat
rakat

Колоректалният рак може да причини споменатите по долу симптоми. Ако забележите някой от тези се обърнете към вашият лекар.

Промяна в поведението на червата, като диария, запек или промяна във вида на изпражненията, като тези симптоми траят повече от 4-5 дни.
Чувство, че имате нужда да се изходите но не можете придружено с болка в долната лява част на корема, или така наречените ректални тенезми.
Кръвотечение от ректума
Спазми или бобки в областта на корема
Слабост и умора
Необяснимо намаляване на тегло

Колоректалният карцином може да причини кървене. Докато понякога кръвта може да се види или да оцвети изпражненията и те да станат тъмни, то често изпражненията изглеждат нормални. Кръвозагубата може да се развие постепенно с времето и да доведе до намаляване на червените кръвни клетки (анемия). Понякога първият сигнал за появата на колоректален карцином е именно намаляването на червените кръвни клетки в кръвните тестове.

Повечето от проблемите споменати по-горе често се дължат на други проблеми, а не на колоректален рак. Такива са различни инфекции, хемороиди, болест на Крон, колит, възпалителни процеси в червата и други. Въпреки това, ако имате някои от тези симптоми задължително посетете вашият лекар.

Tags: колоректален карцином, рак на дебелото черво, симптоми