Борисов излъга за полета до Разград, оказа се поне двойно по-скъп

3
Добави коментар
mignews
mignews

Сърдит, че му търсят сметка, премиерът щял да върне 2900 лв.

Полетът на премиера Бойко Борисов и министрите Владислав Горанов и Лиляна Павлова до Разград миналия петък е струвал много повече от обявените официално 2900 лв. Тримата летяха с правителствения хеликоптер Ми-8, за да присъстват на откриването на трибуната „Моци“ на стадиона на „Лудогорец“ и на концерт на фолк певицата Цеца Величкович.

Сумата беше оспорена от бившия началник на правителствения авиоотряд Цвятко Луканов, който пред bTV изчисли, че реално стойността е около 5 хил. лв. Според неговите сметки за общо 3 часа полет, колкото би трябвало да е летателното време за отиване и връщане до Разград, са били похарчени 2400 л гориво.

По груби сметки 4735 лв. са отишли само за него. Ми-8 харчи по 775 л на час, а разстоянието София – Разград е около 340 км. Към тази сума трябва да се добавят разходите за охрана и кортежите, които са използвани за превозването на тримата. Въпреки че от правителството обясниха, че е избрано да се пътува с хеликоптер, за да спестят пари от кортежи на НСО, това не е така. Били са нужни два кортежа – единият да закара премиера до правителствения ВИП на летище София, а другият да го посрещне при кацане в Разград. Така излиза, че сумата е няколко пъти по-голяма от обявената.

Вчера Борисов съжали, че е ползвал правителствен хеликоптер и заяви, че ще върне 2900 лв. „Истински съжалих, че трябва в ХХI век да се обяснявам, че за 2900 или 2500 лв., за да спестим 5 и 10 часа път, сме ползвали правителствен хеликоптер“, каза той и роди поговорката: „Направи добро, за да изядеш дърво“.

Борисов уточни, че в самолетите, които правителството ползва, нямало кетъринг: „Освен вода нищо друго няма“. „Можеше да отидем с камили, коне и дори пеша до Разград, но за 8-9 часа мога повече работа да свърша“, обобщи премиерът. Той се разсърди, че му търсят сметка „за едни 2 хил. лева“, при положение че бил събрал 1 млрд. лв. в хазната, че трябвало на следващия ден да лети за Катар и в правителството работели по 10-11 часа.