Фестивал „Семе българско“

1
Добави коментар
yApple

От кълна до върха – все българско! 23-24 май 2015 г.
За втора поредна година ще се проведе националният фестивал «Семе българско», който има за цел да събере на едно място българските семена, сортове и видове, да ги съхрани и предаде на поколенията.  Една от водещите цели на инициативата преминава под мотото: „Заедно сега за бъдещето на децата ни и плодовете на земята ни”.
Редица инициативи съпътстват фестивала, който ще събере над 100 участника в изложението – представители на фирми за производство на посевно земеделие, цветарство, билкарство, здравословна храна, гъбарство, градинарство и овощарство, винопроизводство и лозарство, млекопроизводители и др.
В продължение на два дни посетителите ще имат възможност да се включат в организираната селскостопанска борса, от където да си закупят семена от местни сортове, домашно отгледан разсад, фиданки, както и да получат  информация за отглежданите от тях местни сортове плодове и зеленчуци.  Тази година, по време на борсата, производителите ще могат да участват  в инициативата „На бартер семена”. Всеки, който желае ще  може да сиразмени семена, цветя, фиданки в натура.
За  първа година гостуват инициаторите на Базар „Забравени традиции, живи вкусове” или както те наричат своята дейност „Селски Мол”. Инициативата е на читалища от община Габрово, които имат за цел да покажат плодовете на габровския край и труда на неговите хора в миналото и сега, да предложат на хората, които са се запътили към големите търговски вериги, малко от сладките плодове и зеленчуци, отгледани в селския двор или малката ферма, да им дадат възможността да опитат от онова, което местните хора са имали на своята трапеза в миналото, пък и сега, да се докоснат отново до старите предмети от бита, служили десетилетия. Защото са живи истинските вкусове на българската традиция!
Продължаваме традицията от първото издание на фестивала да организираме ателие „Семе българско”. В него севлиевските деца ще изработят предмети, бижута, апликации, пана от естествени материали с акцент върху семената и растенията. Инициативата има за цел да събере средства за подпомогне на едно севлиевско семейство, което се нуждае от ин-витро процедура.  В подкрепа на това, тази година награждаме и с още нещо – „Благотворителната захарна сладкарничка”, на която ще се продават най-различни сладки и солени изделия, осигурени от захарни къщи от Севлиево, както и от родители и деца от детски градини и училища, от майки от фондация „Искам бебе” и от читалищни самодейци. Всеки ще може да си закупи желаното лакомство, а средствата от продажбите ще бъдат добавени към общата сума за благотворителност.
За организаторите, един от основните акценти на фестивала е подкрепата на двойките с репродуктивни проблеми. Точно за това и наши партньори са фондация „Искам бебе”, които по време на двата фестивални дни ще провеждат консултации със семейства, които се нуждаят от ин-витро процедура, ще предоставят информационни материали и др. В миналогодишното издание, заедно с деца, родени от ин-витро процедури, засяхме „Гората на надеждата”, а тази година с тях ще посеем цветя в градинката „Семе българско”.
В първото издание на „Семе българско” бяха събрани 650 лева в подкрепа на инициативата „Шанс за живот – със сърце и ръце”, като средствата бяха предоставени на една севлиевска двойка.
По време на изложението тази година ще се обърне специално внимание на здравословното хранене и производството на здравословни хранителни продукти, българските традиции, новости и постижения в тази област.
Два национални конкурса съпътстват фестивала. Огромен интерес в миналогодишното издание предизвика конкурса „Никой не е по-голям от хляба” – за домашно приготвен хляб със семена. В него се включиха 15 участника от цялата страна, които показаха изключително кулинарно майсторство. 
През тази година, организаторите подготвят национален конкурс за стихотворение и рисунка „От кълна до върха – все българско”. Наградите ще бъдат връчени на 24 май по време на фестивала. На този светъл празник, денят на славянската писменост и култура, в парк „Казармите” ще посеем „Семето на познанието” – като песен, танц, послание. Тогава ще бъдат наградени талантливите деца на Севлиево, а разнообразието от интересни книги на поканените издателствата в книжната борса ще допълнят духа на празника.
За да продължим започнатото и да го превърнем в традиция ще организираме отново фолклорен маратон  на откритата сцена – „Надпей ме, надиграй ме, надсмей ми се”. В него участие ще вземат изпълнители на народни песни, танци, възстановки на народни обичаи, лакърдии и скечове. Ще се изявят местни ансамбли, певчески групи, танцови школи от Севлиевски регион. Специален гост на фестивала ще бъде танцов ансамбъл „Българе” със спектакъла „Това е България”. Любими български песни ще представят и финалистите от Х фактор, които ще гостуват в първия ден на фестивала.
Първият национален фестивал „Семе българско” събра на едно място  повече от 500 участници на сцена, близо 50 фирми, предлагащи продукцията си и над 12 хиляди гости от цялата страна.
Очакванията ни тази година са за много повече посетители, много повече участници и много повече доброжелатели, които да споделят идеята за запазване на българското.
Домакин и партньор на събитието: Община Севлиево Организатор: Рекламна агенция  „Елмазови“ ООД-Габрово За контакт: тел.:0888 228 720, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Повече за фестивала може да научите на: Facebook:Фестивал „Семе българско“ – Севлиево