Връщат мобилните камери на КАТ на пътя

2
Добави коментар

Мобилните камери на КАТ, чието действие е спряно от доста време от Върховния административен съд (ВАС), ще се върнат на пътя до края на седмицата. Във вторник в “Държавен вестник” бе публикувана наредбата за функциониране на устройствата, чиято липса бе последната пречка пред Пътната полиция отново да ги използва, пише „Сега”. Наредбата влиза в сила три дни след обнародването й, тоест в петък.

Според разпоредбите Пътната полиция ще може да снима само от служебни автомобили и мотоциклети. Снимането от необозначени автомобили, какъвто беше първоначалният вариант, беше отхвърлено. За да се спази решението на ВАС, трябва да е ясно в кои участъци на пътя се снима и да има гаранции, че камерите не се манипулират. Това означава, че всяка полицейска кола или мотор в обозначен участък може да разполага с камера, която да снима преминаващите коли. Очаква се камерите да са 148 и да са разположени по рискови участъци из цялата страна.

Въпросните участъци трябва да са обозначени с новия знак за видеоконтрол – Е24. Под него ще се поставя допълнителна табела за дължината на наблюдавания участък, ако има камери на няколко места или ако се снима от движещи се автомобили. Наредбата оставя възможността и за преносим пътен знак, т.е. КАТ си запазва правото да променя участъците, за да не ги научат наизуст шофьорите. В тези случаи местоположението на знака трябва да бъде заснето на снимка. Не е ясно обаче дали тези знаци вече са поставени, тъй като монтирането им е задължение на пътната агенция.

Камерата ще снима след знака и след такъв, който ограничава скоростта. МВР се задължава да обявява тези участъци всеки ден на сайта си, както и чрез медиите. Позволява се и снимането от движещ се автомобил или мотоциклет. В тези случаи обаче уредът трябва да отчита и скоростта на служебната кола. За да няма злоупотреби, ще се правят подробни протоколи.

Ако бъде установено нарушение, докато автомобилът на КАТ се движи, шофьорът ще бъде спиран на място и ще се съставя акт. Наредбата забранява писането на фишове.

Началниците на областните дирекции трябва да определят служител, който отговаря за отчета на камерите. Данните за заснетите нарушения ще се съхраняват, докато водачът плати наложената му глоба или до приключване на делото, ако се обжалва.

dariknews.bg