10-те най-търсени професии у нас за 2015 г. според ManpowerGroup България

4
Добави коментар
boleyn
boleyn

Публикувано от 10-те най на 20.05.2015

Половината от работодателите в България споделят трудности в запълването на работни места поради недостиг на кадри, сочи годишното проучване за недостига на таланти на ManpowerGroup България. Ситуацията се влошава – недостигът е с 6% ръст в сравнение с миналогодишното проучване, а българските резултати са с 12% по-високи в сравнение с показателите в глобален мащаб, пише trud.bg. Ето 10-те професии и специалности, при които българските работодатели имат най-големи трудности за набиране на кадри през 2015 г.

1. Инженери
2. Квалифицирани работници
3. Мениджъри
4. IT персонал
5. Счетоводители и финансисти
6. Шофьори
7. Лекари и други здравни професионалисти
8. Търговски представители
9. Ръководители на проекти
10. Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството

В сравнение с миналогодишното изследване, от „десетката“ са изпаднали техниците и работниците без квалификация, като на тяхно място са влезли ръководителите на проекти и шофьорите. Както и през миналата година, най-големите затруднения са в запълването на позициите инженери, квалифицирани работници, мениджъри, IT персонал и счетоводители и финансисти, които и в миналогодишното изследване са държали първите 5 позиции.

При изследването от Manpower Group са анкетирали 41 748 работодатели от 42 държави.

Работодателите в региона, които изпитват най-големи затруднения в намирането на квалифицирани кадри, са: Румъния (61%), Гърция (59%) и Германия (46%). В същото време работодателите в Ирландия (11%), Великобритания (14%), Испания (14%) и Холандия (14%) отчитат най-слаби затруднения при намирането на квалифицирани кадри.

Коментари

коментар(а)

Подобни: професии, работа