Най-великата реклама на света

3
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Този клип на „Кока-кола“ от 1971-ва сложи финалната точка и на сериала „Момчетата от Медисън авеню“

I’d Like to Buy the World a Coke (Искам да купя на света една кола)… – това си тананикат участниците в една от най-култовите реклами на всички времена.

Едноминутното видео на „Кока-кола“ е заснето на хълм в Италия (оттам и заглавието Hilltop), където е събрана многонационална група млади хора, събрани от британски училища. Важен детайл е, че на бутилките кока-кола в ръцете им името на напитката е изписано на различни езици.

Виж още: Кока-кола отново на български

Стойността на клипа по онова време била нечувана – цели 250 хил. долара. За вдъхновение послужил истински случай с рекламист от „Маккан-Ериксон“, който се впечатлил как сервираните напитки в самолета, по-специално кока-колата, изглаждат отношенията между хора от различни култури и раси.

Рекламата нашумя отново след края на сериала „Момчетата от Мадисън авеню“ (Mad Men), посветен на рекламния бизнес през 60-те. Поредицата приключи на 17 май след седем сезона, а действието накрая се пренесе в 1970 г., когато главният герой Дон Дрейпър (Джон Хам) замисля Hilltop – с която завършва и финалният епизод.

В историята остава не само клипът, но и песничката от джингъла, съчинена от Били Дейвис – призивът й за глобална хармония, дом за всеки, споделяне в мир и любов заживява свой живот в репертоара на изпълнителите „Ню сийкърс“.