Airbus ще строи завод за хеликоптери в Румъния

2
Добави коментар
borsi
borsi

Airbus обяви намерения да строи завод за хеликоптери Super Puma MK1 в Румъния

Заводът ще се намира в град Гимбав, на 8 км от град Брашов. Инвестицията на компанията ще бъде 40 млн. евро, съобщи BalkanInsight. Вече се работи по проекта. 

Заводът ще бъде изграден на терен от 27 000 м2, предоставени от румънската държавна компания IAR Ghimbav. Тя на свой ред също ще инвестира 11 млн. евро в новия завод. През 2017 г. трябва да се появят първите Super Puma MK1, предназначени за цивилното въздухоплаване, а година по-късно трябва да започне производство на военната версия на транспортния хеликоптер с капацитет за превоз на 19 души.

По-рано Румъния обяви намерението си да модернизира хеликоптерния флот на вътрешното си министерство. Airbus Helicopters вече работи с няколко румънски институции, включително здравното министерство и румънското разузнаване SRI. Компанията има дъщерно дружество в Румъния. Преди година то модернизира 24 вертолета Puma MK1 на британските военновъздушни сили срещу 22 млн. евро. В резултат на това беше удължен животът на машините с 15 години и беше намален с 25% разходът на гориво.

Румъния става важна част за бизнеса на Airbus Helicopters

Airbus Helicopters, която доскоро се наричаше Eurocopter Group, е компанията за производство на вертолети на Airbus Group. Когато в края на миналата година изпълнителният директор на дружеството Гийом Фори обяви преименуването, той допълни, че компанията прехвърля към Румъния част от оборудването си за строене на вертолети. Дружеството е най-голямото в света по печалба в сектора и по произведени вертолети. Централата му е край френското средиземноморско пристанище Марсилия. Произвежда в Бразилия, Австралия, Испания и САЩ.

Очаква се IAR Ghimbav да стане доставчик на някои от частите в бъдещото производство. Компанията произвежда електрически системи за въздухоплаване, които са с 10% по-евтини от тези на мароканската Labinal Maroc, която понастоящем е основният доставчик за хеликоптерите на Airbus.