Проповедници от Саудитска Арабия обикалят из Сатовча – ИНФОМРЕЖА – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

1
Добави коментар
INFOMREJA
INFOMREJA

Проповедници от Саудитска Арабия обикалят из Сатовча

12 юни 2013
– 19:52
коментари /23/      

снимки: читател

Емисари от Саудитска Арабия обикалят по села и джамии в Сатовчанско и проповядват на арабски език, алармираха местни жители. 

Чужденците са осмина млади мъже, всички с френско гражданство. Облечени са в нетрадиционни за местните мюсюлмани одежди – дълги роби в бяло и черно, с наметки на главите, с бради и мустаци, някои са боси с джапанки, други – с маратонки, описаха ги очевидци.   

Част от гостите са настанени в джамиите по селата, останалите спят в домовете на хората. Повечето местни са свикнали с гледката в района да обикалят проповедници и не се впечатляват, но има и такива, които ги приемат с притеснение.

Жителите на Сатовча разказаха, че чужденците ходят от къща на къща и проповядват на всеки поотделно. Обикалят с преводачи и говорят най-вече с младежите. Ходят на молитвите в джамиите и след това изнасят лекции на мюсюлманите.

В обиколките и срещите им с хората ги придружават имамите на Сатовча и Кочан – Ахмед Абдуррахман и Изет Джалев, и двамата подсъдими по делото за разпространение на радикален ислям у нас.

В Сатовча разказват, че делегацията не за първи път пристига в общината.

„Идват през няколко месеца, спят в домовете на хората и винаги са придружавани от местните имами“, признават в района.

Миналата година с групата араби за Франция са заминали на едномесечно обучение по ислям четирима младежи от Сатовча и Плетена.

Районният мюфтия Айдън Мохамед бе категоричен, че разбрал едва днес за гостуващите проповедници. „Ако някой иска да чете лекции в джамиите, трябва да има изрично разрешение от мюфтийството“, подчерта той. Според него групата е дошла в общината на екскурзия. Той обаче не успя да обясни какви забележителности разглеждат в Сатовча чужденците.

Духовникът допълни, че не знае кой ги води тук и дали представляват фондация или сдружение. Местните хора обаче са убедени, че проповедниците разпространяват опасни религиозни течения. Подозренията им се засилват от факта, че официлно никой не обявява какви са те и защо идват в Сатовча.

С посещението на чуждестранните духовници е запознат и кметът на Сатовча Арбен Мименов.

„На този етап няма нищо обезпокоително. До мен не е достигнала информация гостите да са от някаква секта или да проповядват радикален ислям“, коментира пред ИНФОМРЕЖА Мименов.

По думите му чужди проповедници идват периодично в общината от 2005 г. Той обаче подчерта, че досега духовниците не са изнесли нито една лекция в училището.

Засега не е ясно дали чужденците представляват някаква фондация или сдружение и какъв е истинският повод за посещението им в община Сатовча.

 

Копт

21:28 – 12 юни 2013

И къде дреме полицията?

шеркотефик

22:22 – 12 юни 2013

Абе как така никой незнае и не дава информация какви са тези за какво са дошли и имат ли право да издават лекции????????

lilly alex

3:59 – 13 юни 2013

boze mili, opazi ni i ot tezi arabi. nepozvolqvai da se nastanqvat i bez tui malkata ni osirotqla darzavica.

агата

6:24 – 13 юни 2013

подсадимите в пазарджик са домакините и те ги развеждат ,а зад тях стои депесето и местната бизнес дама зайра ибишева.

то се знае

8:29 – 13 юни 2013

венета петева на пожарникара от кога работи като папарак за инфомрежа?

kan

9:17 – 13 юни 2013

Абе що не писахте с какви слипове са. Това ли е толерантността ви бе господа да манипулирате?

Чичо Скрудж

9:47 – 13 юни 2013

А едни зализани и костюмирани момченца ,които обикалят и проповядват неща нямащи нищо общо с християнската религия с какво са по-различни от тия

hkhkkh

10:00 – 13 юни 2013

Pazi Boje selceto mi ot tiq izrodi i ot drugite deto ve4e sa stanali takiva.

Хасан

10:08 – 13 юни 2013

Всеки е свободен да проповядва каквото си иска, но това ли е начина?!?!?!? Идват в селото вземат млади момчета „уж да ги обучават в чужбина“ и им промиват мозъците…..А тези „зализани и костюмирани момченца ,които обикалят и проповядват неща нямащи нищо общо с християнската религия“ поне са облечени нормално, а не като тези кюрди, талибани или не знам какви и откъде са точно. И всичко това, че са на „екскурзия“ в Сатовча е долна лъжа. Като са на екскурзия, къде бяха, какво видяха или се разхождаха по домовете на хората да им промиват мозъците. До там ли стигнахте бе, хора???? Да се продавате, вие и вашите семейства за една торба пари!!!!

aaaa

10:15 – 13 юни 2013

Do koga instituciite 6te si zatvarqt o4ite??? Neka gi razsledvat kakvo to4no pravqt tezi myje v seloto…..kak sa pristignali i koi gi finansira? I na kakva ekskurziq sa bili?

Реалист

10:18 – 13 юни 2013

Ал Гамди обясни също, че Саудитска Арабия е благоприятна за инвестиране по ред причини, като изтъкна стабилната данъчна политика и подчерта, че има достатъчно работа за българските строителни фирми.
За да илюстрира развитието на Саудитска Арабия, посланикът посочи, че в страната се развива икономически с бързи темпове. Изграждат се нови учебни заведения, като през последните години са открити 23 нови университета. В тях се обучават предимно жени.
Посланикът призова български фирми да участват по-активно в саудитски търгове и като цяло в икономиката.
Засега бизнес отношенията между Кралство Саудитска Арабия и България не е на необходимото ниво, на което би трябвало да бъде, защото двете страни имат дългогодишни отношения. Провеждани са много срещи не само на бизнес, но и на дипломатическо ниво, които да спомагат развитието на взаимоотношенията и бизнеса между двете държави.

Българският бизнес може да се насочи в сферата на медицината, разказа Николай Филипов – президент на Българо-саудитския бизнес съвет. Друга сфера, в която може да инвестираме е леката промишленост, защото саудитите са основен консуматор на продукти от тази промишленост.

Реалист

10:22 – 13 юни 2013

Референт за Саудитска Арабия
Илия Деков
ул.“Княз Александър І“ 12,
тел.: +359 2 940 7908; факс: +359 2 987 4008
[email protected]

Търговско-икономически отношения между Република България и Кралство Саудитска Арабия

Дипломатически отношения между Република България и Саудитска Арабия са установени през 1995 г.

Търговско-икономическите отношения между двете страни имат традиционно добър характер. България отдава значение на възможностите за тяхното развитие, които на настоящия етап са главно в сферата на стокообмена. Следва да се отбележи, че търговско-икономическите отношения не отговарят на потенциала за тяхното развитие.

1. Стокообмен

От 2007 г. се наблюдава активизиране на двустранните отношения в търговско- икономическата област, изразяващо се в реализирането на срещи и посещения в двете страни и относително нарастване на стокообмена.

в млн. щ. д.

265.7

Реалист

10:26 – 13 юни 2013

Саудитска Арабия има най-големият запас и е най-големият износител на петрол в света. Нефтът съставлява над 90% от износа и почти 75% от държавните приходи, улеснявайки създаването на социална държава.
Грамотността на арабското население на страната е почти толкова висока колкото в страни като Германия. Степента на грамотност при жените е почти толкова висока, колкото при мъжете.

Реалист

10:28 – 13 юни 2013

Един от най-популярните клубове в Саудитска Арабия – Ал Итихад, проучва възможността да привлече Христо Стоичков за треньор, твърди в. „Труд“. Отборът е от втория по големина град в страната – Джеда.

pablo eskobar

10:13 – 18 юни 2013

Vanka ot Bg maika im mrasna cifanska da si xodat v Somalia ta da si propovqdvat mangali mrasni izbiite gi tia we

че

19:19 – 18 юни 2013

ииииии

ddd

23:19 – 11 юли 2013

pablo eskobar da go duhash 🙂

123

12:15 – 05 август 2013

koi ot vas si napravi truda da otide ii da pogovori s tezi hora.Edeniq znae bulgarski.Polovinata znaqt angliiski frenski znaqt vsi4ki.Aaaaaaaaaaa ima samoedna podrobnost nie ne znaem.Po lesno e da sedim i da pluem no ne i da si mrudnem zadnicite i da ponau4im ne6to,makar da sa ‘SOMALIICI’.Ama na bai ganio plueneto po horata i murzela sa si narodna 4erta da ne kaja nacionalen sport.Problema e 4e pak nie sme po dobrite i nie sme pravite.Mri6e ni na laina ot sqkude ama vse nie ne sme nasranite.Ne sudete po opakovkata i po korisata.

ognqn

10:10 – 21 януари 2014

tezi misylmani nqt mqsto v givota v balgariq islqma v balgariq trqbva da se zabrani ,kato iskat islqm v tyrziq tova eee

Биляна от Охрид

11:07 – 21 януари 2014

http://www.youtube.com/watch?v=MK-WQapo_Qg
Яничари ходят , мамо, от село на село.
Мъжки рожби вземат, мамо, яничари правят….

Той

17:49 – 21 януари 2014

Мисля, че това е работа на ДАНС след време ще береме плодовете на техния труд. Не знам само какви са те, дано не са горчиви за нашата мила Родина Република България!

Miroslav Petrov

6:20 – 22 януари 2014

123 … Tова,че ти не знаеш други езици си е твой проблем…Така като те гледам и писането ти не е на Български!!! Ти да не се бориш и ти за екскурзия до Франция,ако е така няма смисъл да ги защитаваш тези талибани тук,ами отивай и ти при тях да спиш в джамията,та току виж ти излязъл късмета!!!

lsl

0:00 – 23 януари 2014

Vie v bg koga ste se osaznaete v cala evropa ima nenevist kam MYSYLMANITE , no zatova nikoia televizia ne kazva nisto . Trabva da se istrebvat .

архив