200 000 лева инвестирани в училището в Абланица за последните две години – ИНФОМРЕЖА – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

1
Добави коментар
INFOMREJA
INFOMREJA

Близо 200 000 лева са инвестирани в СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – с. Абланица за последните две години. Училището изглежда съвсем по европейски и на условията в него могат да завидят немалко елитни училища в големите градове.

Рецептата се оказва проста. Школото работи по десетки европейски проекти, не спира да разработва нови и нови, радва се и на добро сътрудничество с администрацията в общинския център Хаджидимово.  

„Може би все още има учители, които милеят за родното образование“, обяснява тайната на успеха дългогодишният директор Мехмед Имамов и допълва с усмивка: „Всяка работа, която се върши с любов, е красива и истинска, тя се вижда, чува и усеща“.

По проекти е санирана училищната сграда, оборудвани са компютърни кабинети и конферентни зали. Създаден е и творческо-игрови център за занимания по интереси „Детелина“ с оборудване за 10 000 лева.

На 1 ноември миналата година, в Деня на народните будители, в училището бе открит новият физкултурен салон със зала за волейбол, фитнес-зала, зала за тихи игри и модерни съблекални. За спортно съоръжение, което отговаря на всички европейски изисквания, от бюджета на учебното заведение бяха заделени близо 32 000 лева, финансова помощ оказа и Община Хаджидимово.

В момента приключват ремонтните дейности и в двете помощни сгради, където има оборудвана стая за отдих на учителите и стая за картотека на учебните средства, помагала и помощни материали.

Дългият списък с проекти, по които работи училището в Абланица, се допълва от инициативи за повишаване качеството на образованието, квалификацията на учителите и обмяна на опит в учебно-възпитателната работа.

Една от гордостите на СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ е проектът „Да направим училището привлекателно за младите хора» – УСПЕХ, по който училището работи от миналата учебна година. Стойността му е 36 000 лева. По него се сформираха 14 групи по извънкласни дейности, в които учениците развиват своите творчески умения, заложби и компетентности.

Тази година проектът ще продължи, като в него ще се включат над 200 ученици и повече от половината от педагозите. По-голяма ще бъде и сумата, която ще усвои училището по проекта – над 40 000 лева. Неслучайно информационната табела за проекта е окачена на входната врата на школото в Абланица.

„В училища с над 500 ученици финансовите възможности, които дава държавата, са напълно достатъчни за осъвременяване и подобряване на материалната база, за ремонти и оборудване“, твърди амбициозният директор Имамов, успял да превърне селското школо в едно от най-модерните училища в цялата област.

И това лято той не свали работните дрехи и активно участваше в ремонтните дейности, за да може в първия учебен ден децата да заварят училището още по-красиво и уютно.

Довършителни дейности текат и в момента, но Имамов е категоричен, че те ще приключат до края на седмицата и на 16 септември училището ще бъде готово да посрещне многобройните си ученици.

„Директорът се грижи за школото като за свой собствен дом и като истински стопанин всяка свободна минута и стотинка влага в нещо ново“, коментират хората от Абланица.

Неизчерпаемият заряд на Мехмед Имамов се оказва заразителен и в новаторските му начинания се включват с охота учители, родители и ученици. Така децата от селото ходят с желание на училище, а учителите са мотивирани в учебно-възпитателния процес.

Наесен 30 първокласници от Абланица ще прекрачат прага на СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ и за първи път ще влязат в класните стаи. На тържественото откриване на новата учебна година директорът и учителският колектив ще посрещнат заедно с официални гости и родители 365 ученици от 1-ви до 12-и клас.

Светското училище в Абланица е открито на 25-и октомври 1925 година. В началото на тази година бе отбелязана 88-годишнината от създаването му.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ „ФОТО МРЕЖА“