Над 20 коня дефилираха на Тодоровден в Крупник – ИНФОМРЕЖА – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

1
Добави коментар
INFOMREJA
INFOMREJA

Традиционно навръх Тодоровден край симитлийското село Крупник се събират стотици хора от цялата община, за да наблюдават зрелищните състезания с коне, грациозни кобили и магарета.

Конете мериха пъргавина и сили в теглене на тежести. Малки и големи се насладиха на зрелищните състезания. Отец Величко отслужи светата литургия, благослови стопаните на чифтокопитните. Ритуално животните бяха захранени за здраве, след което започнаха зрелищните надбягвания.

В надбягването на скоростна отсечка тази година най-бързи бяха конете на Петър Николаев Траянов, Мариян Атанасов Стойнев и Радослав Валериев Христов. Всички получиха парични и предметни награди.

В леката категория – теглене на тежести, товар до 640 кг – най-силни и бързи бяха конете на Емил Заеков от с. Полена, който премина трасето за 12 секунди; Стоян Христов – 12 секунди и 35 стотни, и Емил Заеков – 19 секунди и 23 стотни.

В леката категория участниците бяха наградени с жито, за 1 място – 5 чувала, 2 място – 4 чувала, 3 място – 2 чувала. Тежка категория – теглене на тежести, товар до 1 тон най-силни се оказаха кончетата на Любен от с. Полена, който измина трасето с тежкия товар само за 22 секунди и 26 стотни; Божидар Христов и отново Емил Заеков.

В тежката категория участниците също бяха наградени с жито.

И тази година фурор сред публиката при надбягването на скоростна отсечка бе Марио от с. Черниче със своето магаре Барут. С бавна скорост, но с много грация, малкото магаренце, приличащо на пони, извървя разстоянието от старта до финала. В самото началото, хората се присмяха на магарето, но за учудване на всички в лека категория – теглене на тежести, товар до 640 кг, магарето Барут, което тежи само 160 кг, без да се запъне изтегли тежката каруца, тежаща цели 640 кг.

Всички бяха възхитени от силата, която показа Барут. За собственика извън класацията бе подготвена и специална парична награда.

„Конни състезания’2014” навръх Тодоровден се организират традиционно от община Симитли. Сред публиката и тази година бяха общинският кмет Апостол Апостолов, кметовете на селата, от които са най-многобройните участници в кушиите – Полена, Крупник и Черниче.

Кушиите на Тодоровден се превръщат в празник не само за стопаните, но и за жителите на близките села. И тази година за празника на поляните не липсваше музика и скара-бира.