Спецполицаи задържаха Главестия за лихварство (ВИДЕО) – ИНФОМРЕЖА – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

1
Добави коментар
INFOMREJA
INFOMREJA

Лихварска банда, начело с братята Главестия и Лунгара, бе разбита през последните два дни във Врачанско, съобщи Блиц. На осем от участниците в организираната престъпна група бяха повдигнати обвинения от Специализираната прокуратура за лихварство, отвличания и рекет.

Шестима от членовете на престъпната структура са задържани на 11 август 2014 г. при специализирана операция на Главна дирекция „Криминална полиция“, съобщиха от Спецпрокуратурата. Двама пък бяха натръшкани от криминалистите в центъра на Враца вчера, докато имали среща с известен местен адвокат.

Обвинения са повдигнати на ръководителите на групата – братята Ангел Попов – Главестия и Веселин Попов – Лунгара, както и на Анатоли Ангелов, Цветомир Ценов – Квиц, Милен Иванов – Бижуто, Ивайло Николов-Зъбчо, Боил Комаревски – Биби и Нина Македонска, всичките криминално проявени.

Главестия е добре познат на полицията – регистриран многократно за изнудване, телесни повреди и закани за убийство, а ченгетата го определят като изключително безскрупулен и жесток човек.

На двама от участниците в групата предстои да бъдат предявени обвиненията. Анатоли Ангелов изтърпява присъда за убийство в български затвор, а Веселин Попов е в чужбина. Синът му Веселин Веселинов Попов също е кюпа. Той е с обвинение за съучастие в част от престъпленията на група, но и Веселин-младши, както и татко му, е извън страната.

Според събраните до момента доказателства престъпната група е действала от 2008 г. на територията на Враца, Козлодуй, Оряхово, Мизия, с. Галиче и други селища в региона.

Наглите лихвари са предоставяли заеми на нуждаещи се, като лихвите, налагани на длъжниците, често са достигали и надхвърляли двукратно дадените „на кредит“ суми. Събирането на дълговете от закъснели с плащанията, е ставало с особена жестокост и гаври. Взелите заем получавали закани за убийство, имотите на част от тях са опожарени, често длъжниците са били пребивани жестоко.

В хода на разследването са използвани СРС. Пострадали от групата и свидетели са разпитани пред съдия, иззети са множество доказателства.

В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на постоянна мярка за задържане на шестимата задържани.

В ход е процедура по обявяване за международно издирване на Веселин Попов и сина му Веселин Веселинов Попов, а предстои предявяване на обвиненията на лишения от свобода Анатоли Ангелов.