Вигенин: Управлението на кабинета „Борисов-2“ е подигравка с хората – ИНФОМРЕЖА – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

1
Добави коментар
INFOMREJA
INFOMREJA

Управлението на кабинета „Борисов-2“ е подигравка с хората. Така окачестви днес на преконференция в Гоце Делчев работата на многопартийното правителство депутатът от „БСП лява България“ в Пиринско – Кристиан Вигенин.

Той изложи своите доводи за сегашното управление и направи своят своеобразен отчет за извършените проверки по постъпили в приемната му сигнали от граждани и различни ведомства. 

По повод направена от него проверка по сигнал на местната Агенция за хората с увреждания, Вигенин установил, че хора с подобни проблеми нямат и няма откъде да получат актуална информация за лечебните заведения в страната, където могат да се лекуват.

”На сайта на социалното министерство и неговите подразделения няма актуален списък на въпросните болнични заведения според Наредба №30. Това е подигравка с хората. Проверката ми показва, че те не знаят в кои болници да отидат да се лекуват. Входирал съм и актуално питане до министъра на здравеопазването Петър Москов и чакам неговия отговор в Парламентарен контрол“, заяви Вигенин. 

Той бе категоричен, че не е удовлетворен и от отговора на министъра на земеделието и храните Десислава Танева по сигнала, който е получил от засегнати юридически лица, въпреки че назначената в ДГС – Гърмен проверка е потвърдила сигнала.

„Сигналът беше за тенденциозно толериране на отделни партйни фирми и лица при закупуването на строителна дървесина по ценоразпис. Министър Танева отговори на подадения й от мен сигнал, че са предприети действия и че всички юридически лица вече ще бъдат информирани коректно за обявените за продан количества строителна дървесина на склад, а също и че законът не предвижда продажба на дървесина чрез търг по ценоразпис“, коментира още депутатът от БСП. 

Той подчерта, че лично се наема да следи процеса на продажби на дървесина и начина на участие на всички фирми.

На пресконференцията той изрази неудовлетвореност и от отговора на министър Лиляна Павлова относно действията й за осигуряване на средства за свлачището в Плетена. Вигенин уточни, че е посетил лично бедстващото семейство в Плетена, на което от Коалиция „БСП лява България“ са осигурили скромна парична помощ в рамките на минималната работна заплата за страната за посрещане на най-неотложните нужди.

„Целият склон в Плетена е под заплаха. Смятам, че се изискват незабавни мерки, а отговорът на министър Павлова не е никак обнадеждаващ. Министерството й се ангажира само с подготовката на документацията, като разчита на кмета на община Сатовча да поеме укрепителните работи“, каза Вигенин. 

„Освен подготовката на документацията, ще положим усилия да осигурим и допълнителни финансови средства за решаване на проблема със свлачището в Плетена“, е отговорът на Лиляна Павлова, който според червения депутат е неудовлетворителен. 

Голяма част от пресконференцията премина и в обсъждането на кадровата политика на местно, регионално и национално ниво, от която народният представител също изрази недоволство и разочарование. Той бе категоричен, че остава непримирим относно отстраняването на Иван Горанов от от началническия пост в „Български пощи“ – Гоце Делчев.

Неговата проверка и информация относно финансовите показатели на предприятието при управлението на Горанов се разминавали напълно с тези на министър Московски, за което Вигенин заяви, че ще търси допълнителна и коректна информация.

„Чакам и актуалния отговор на министър Петър Москов за смяната на директора на МБАЛ-Благоевград. Областно пътно управление след смяната на Христо Атанасовски не е в кой знае какъв възход. Имаме пълна информация и за смените на най-ниско ниво, където не се преподписват договори и се използва натиск. Изводът е, че се уволняват хора, за да се наместят партийни, а не професионални кадри, предимно от ГЕРБ и многопартийната коалиция, които при едно следващо управление нека не не си правят илюзии и ще са първите, които ще бъдат сменени“, заяви Вигенин.

Той бе категоричен, че никакви законодателни промени не са в състояние да спрат „кадровата политическа въртележка“, докато не се изгради професионална администрация, в която да се отчита коректно работата на професионалистите, а не на партийните назначения.