Три от най-популярните логически задачи

7
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Можете ли да ги решите?

Логиката и логическите задачи са един от най-добрите начини да държим ума си във форма и да се предпазваме от болести на мозъка като Алцхаймер и склероза. Освен това те са забавни и щом ги решим, усещането за победа е особено сладко.

Задачите изискват остър ум, нестандартно мислене и понякога – чувство за хумор.

Предлагаме някои от най-известните логически задачи. Ще можете ли да се справите с тях?

Задача 1: Имате 8 монети с еднакъв вид и размер. Как да намерим по-тежката топка с помощта на везни и право на само две претегляния?

Задача 2: Имате две кофи – от 5 литра и от 3 литра и чешма. Как може да измерите 4 литра?

Задача 3: Имате две парчета въже. Всяко от тях е с такава дължина, че ако се запали в единия край, ще гори точно 60 минути. Ако имате само една кутия кибрит как ще измерите с помощта на двете въжета 45 минути?

Отговорите

Отговор 1: Вземете 6 топки, разделете ги на групи от по 3 топки и ги сложете на кантара. Групата с по-тежката топка ще наклони везната. Изберете две от тези три топки и ги претеглете. Ако тежката топка е между тях, ще го разберете. Ако имат еднакво тегло, значи тежката е тази, която е останала. Ако по-тежката топка не е сред групите от по 3 топки, значи е сред останалите 2.

Отговор 2: Напълнете 5-литровата кофа и налейте вода в тази от 3 литра. Сега имате 3 литра в малката кофа и 2 в голямата. Изпразнете малката кофа и прелейте в нея останалите 2 литра от голямата. Отново напълнете голямата и прелейте от нея вода в малката. Там вече има 2 литра вода, така че ú е необходим само литър, а в голямата ще останат точно 4 литра.

Отговор 3: Палите едно от въжетата от двата края, а едновременно с това и другото – само от единия. Когато първото въже изгори напълно, ще са минали 30 минути, а на другото ще му остават 30 минути да догори. Палим и него от двата края и получаваме още 15 минути.

Източник: Bulevard.bg