Кратка пролетна диета

6
Добави коментар
yApple

Публикувано на 25. May, 2015 от екип на Здраве и Красота в Диети

Представяме лесна и кратка пролетна диета, която за седмица може отново да Ви върне в добра форма, особено след многото празници.

През пролетта организмът има нужда от свежи сили, но и нужда да се оттърси от натрупаните по пролетните празници мазнити, за да сме добре през лятото на плажа.

Ето една лесна едносечмична диета за отслабване, която може да Ви помогне.

Като цяло през пролетта е добре да наблягате на зеленчуците. Порция салата, дори да е голяма, но овкусена само със зехтин, а не олио, има ниско съдържание на калории и е подходяща за предястие. Учените са доказали, че когато човек яде салата преди основното ястие, яде по-малко след това, съкращавайки общия прием на калории с 12%. Включете в менюто си всички пролетни зеленчуци.

Увеличете също приемът на храни с фибри като напр. овесени ядки. Овесена каша е идеалната закуска, като може да се добави мед и канела.

Пийте чай – билков или зелен, които освен че освежават организма, действат и диетично. Приготвяйте си също прясноизцедени натурални сокове.

Намалете приемът на мазнини – особено месото.

Леката пролетна диета, която препоръчва rozali.com, е режим, който можете да спазвате периодично. Той продължава седмица и включва дни с по-леки храни, ден на течности и дни на захранване, с които постепенно се завръщате към нормалното си меню, но вече сами ще желаете да го ограничавате.

По време на тази кратка пролетна диета можете да хапвате неограничени количества зеленчуци, освен във водния ден. Можете да ядете и различни салати, стига да са без мазнини. За овкусяването им използвайте лимонов сок, а избягвайте солта.

През първите два дни трябва постепенно да приготвите организма си за пречистването. Препоръчва се да минете изцяло на супи. Започнете деня с чаша прясно изцеден плодов или зеленчуков сок. Хапнете супа на обяд и вечерта. Супата може да е обикновена зеленчукова или крем супа. Важното е да няма месо и да не я ядете с хляб или крутони. Ако все пак се чувствате много гладни – направете си салата.

През третия ден леката пролетна диета можете да консумирате само течности. Изберете така да започнете пречистването, че денят с течности да се падне почивен. През този ден може да се чувствате леко отпаднали и ще ви се спи повече от обикновено. Това е съвсем нормално, предвид, че организмът ви е свикнал на съвсем различен режим на хранене. Пийте също вода и чай.

След третия ден в менюто се включват по-леки храни. Започнете деня с кисело мляко и пресни плодове. Друга вариант е да изпиете чаша айран или плодов сок. За обяд можете да си позволите риба на скара или на фурна, гарнирана с пресни зеленчуци или зеленчуци на пара. За вечеря се препоръчва порция салата и много течности. Порция риба също е сред възможните варианти.

През последните два дни в менюто може да се вкара и бялото пилешко месо. Пригответе го с възможно най-малко мазнина – на фурна, на скара или на грил тиган.

Започнете деня с лека закуска – сок или кисело мляко с плодове. За обяд може да хапнете зеленчукова супа и кисело мляко. Друга вариант е салата с пилешко. За вечеря можете да си позволите малка порция пилешко филе и гарнитура от зеленчуци.

Снимка: Трой Толи

Етикети: диета, затлъстяване, здраве, здравословно хранене, зеленчуци, отслабване, преяждане, пролетна диета, супи, тяло