Традиционен събор в село Труд

1
Добави коментар

Традиционният събор на най-голямото село на община “Марица” – Труд е на повече от половин век. Прави се на празника Св. Дух, който е подвижен и сe пада винаги 50 дни след Великден. Тази година дните на събора са 30,31 май и 01 юни.

За поредна година в селото се организират тридневни тържества с богата програма. ”За мен е чест, че с общи усилия успяваме да съхраним изконните български традиции, които обединяват хората и поддържат родовата памет“ – подчертава кметът Николай Копринков и отправя покана към всички жители и гости да станат част от празника на селото.

На 30 май, събота, от 19 ч. ще се проведе демонстративен футболен мач между ФК “Труд” и ФК “Марица” – ветерани. В 21 ч. стартира младежко DJ парти с участието на любимия поп-фолк изпълнител на публиката – Борис Дали. Следва огнено шоу, което е с начален час 22 ч. Програмата на 31 май, неделя,  започва в 9 ч. сутринта с футболен турнир за деца. От 18 ч. ще се проведат народни борби. Надиграването на танцови състави е с начален час 19 ч. От 20 ч. започва народно веселие с оркестър “Славяни”.

На 1 юни,понеделник, православната църква чества празника Св. Дух. От 8 ч. в местната църква ще бъде отслужена тържествена света литургия от трима свещеници – отец Кирил, отец Милан и отец Димитър. Следва литийно шествие до параклиса, където ще се прави и раздава курбан за здраве от 11 ч.  По случай Денят на детето, за най-малките е организирано детско шоу с аниматор, което започва в 18 ч. От 19 ч. ще има изяви на самодейните колективи от селото, а от 20 ч. оркестър „Марица” ще поведе народното веселие.

Още по темата: