Магистратите ще декларират имотното си състояние, бижута и подаръци

4
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google

Магистратите ще са длъжни да декларират бижута, произведения на изкуствата, както и различни форми на подаръци. Това предвижда законопроекта за изменение на закона за съдебната власт, който беше представен в правосъдното министерство от министър Христо Иванова и заместникът му Петко Петков, съобщава 24chasa.bg.

 

Законопроектът се намира вече на сайта на министерството на правосъдието. Иванов съобщи, че той няма да бъде внесен след две седмици на министерски съвет, а може би след месец или когато получи подкрепа от максимален брой хора. Законопроектът предвижда един орган да проверява както имотното състояние на магистратите, така и за конфликт на интереси, който ще е инспектората към ВСС.

 

Заради новите функции на инспектората към него ще има и нова специализирана администрация от икономисти и юристи, които ще проверяват имотното състояние. Всяка година ще бъде правен независим одит на методиката на проверката.

 

Ежегодно магистратите до 30 април ще трябва да декларират имотното си състояние, но те периодично ще бъдат подлагани и на по-сериозна проверка, при която може да бъде поискано сваляне на банкова тайна.

 

За първи път се въвежда и легална дефиниция на нарушенията за уволнение. Едното е системно нарушение на служебните задължения, а другото уронване престижа на съдебната власт.

 

„Аз съм готов да отстъпя пред всеки добър аргумент“, каза министърът по повод на това дали е готов да направи компромиси по законопроекта, който е дело на министерството на правосъдието. Самият той на няколко пъти призова към сериозен дебат на предложенията.