Абутилон/ Стаен клен

31
Добави коментар
shimpa
shimpa

Запазено под (Градини, Стайни растения) by Admin on 07-09-2009

Описание: Абутилонът е известен като стаен клен заради приликата във формата на листата. Той е дребен храст или дръвче с крехки стъбла и мъхести листа, които при различните сортове са зелени или изпъстрени на ивици или петна. Особено очарователен е, отрупан с цветове – жълти, оранжеви, червени, бели, розови.

Грижи: Пъстролистните сортове цъфтят по-оскъдно. Цъфтежът спира през зимата, както и при твърде възрастни растения. Короната се формира чрез редовно подрязване, а на крехкото стъбло е добре да се осигури опора.
През зимата му се осигурява период на покой на светло и хладно място – около 10-15 С. Поливането се свежда до минимум, ако е студено. Торенето се спира. През пролетта се пресажда в хранителна градинска пръст.
Място: Абутилонът се нуждае от много слънце. През лятото е добре да се изнесе навън. Трябва да се полива щедро, да се тори всяка седмица, да се подрязва и да се пази от листните въшки. Ако обаче остане в стаята, трябва да се оросява като се пазят цветчетата от намокряне.
Размножаване: Добре е да се подновява през няколко години, чрез вкореняване на полувдървени резници във вода или мокър речен пясък.
Съвет на градинаря: За да цъфти напролет подрежете смело.

Източник: www.zadoma.com

   

Прочети