Вижте пълния списък на VIP клиентите на КТБ! (документи)

4
Добави коментар
mignews
mignews

Синът на Раиф Мустафа е изгорял с над 1 млн. лв., Ирена Кръстева изтеглила 114 млн. лв. от КТБ за 20 дни

Известни политици, висши магистрати и свързаните с тях лица и фирми са били клиенти на КТБ. От сдружението „Ние, гражданите“ изнесоха списъци за кредитното състояние на тези лица. Има съдии като Таня Радкова, която е гледала дела по КТБ, но не си е правила отвод, въпреки сериозни съмнения, че е имало конфликт на интереси.

В таблицата особено се откроява името на Ирена Кръстева, която е изтеглила от КТБ 114 млн. лв. на своите фирми, което се случва в рамките на 20 дни – от 31 май до 20 юни 2014 г.

Справката за тегления на хора от ДПС опровергава твърденията на председателя на ДПС Лютви Местан, че движението няма нищо общо с КТБ. В този списък са много председатели на общински съвети, общински светници и приближени до ДПС бизнесмени. Там е бившият министър от партията Емел Етем, там е и почетният председател на ДПС Ахмед Доган с 881 хил. лв., които обаче не е изтеглил. Те са със сравнително малки суми.

От тези близо 300 сметки 44 са личните и фирмени сметки на ДПС, 84 – на ГЕРБ и 18 – на БСП.

Освен Ахмед Доган, който би трябвало да е изгорял с около 660 хил. лв., най-потърпевш обаче е депутатът от предишния парламент от ДПС Веселин Пенев, който е загубил над един милион лева по негова сметка и тази на майка му. С около един милион лева се е простил и синът на председателя на общинския съвет в Кърджали Раиф Мустафа – Бенер.

Съпругата на Кирил Добрев – Антония Добрева също е изтеглила спестяванията си от 202 000 лева в последните дни преди да затворят КТБ. Той оправдал експресното зануляване на сметката с нуждата от средства за ремонт.

Другите червени депутати от 42-то Народно събрание, които според Вера Ахундова са сред т.нар. „специални клиенти“ на КТБ, също са изтеглили парите си в последните дни преди затварянето на банката, въпреки че те са били под гарантирания минимум от 100 000 евро. Това са Димитър Дъбов, Александър Паунов и Георги Мърков. Същото е направил кметът на Ловеч Минчо Казанджиев. Братята на бившият премиер Пламен Орешарски – Милети и Симеон, също са изтеглили по-голямата част от спестяванията си.