Забавното лятно четене 2015 стартира в София с въпроси от книжки за децата » Моден свят

1
Добави коментар
svetla58
svetla58

След официалното откриване на кампанията ”Забавното лятно четене” 2015 в Самоков, който миналата година бе отличен за „най-четящ” град, на 1 юни инициативата стартира и в София. Срещата с много деца – любители на книгите, се състоя в книжарница Гринуич, а специален гост бе новият посланик на кампанията Иван Раденков, създателят на детектив Унки Марлюнки, неговия син Джони Марльони и три книжки за татковци – “Приключенията на Унки Марлюнки”, Унки пътешества в космоса” и „Унки и великаните“.

Неговото послание към децата бе “Мили деца, четете каквото ви харесва, когато четем книжка с любопитство и интерес – със сигурност ще я разберем, ще ни хареса и ще искаме още”. За да подкрепят кампанията и децата на събитието бяха и детските автори Петя Кокудева, Юлия Спиридонова и Марин Бодаков.

По време на събитието децата участваха във викторина с въпроси от различни детски книжки, които бяха зададени от организаторите на „Забавното лятно четене“. По този начин децата видяха истинска демонстрация на онлайн читателския дневник на Az-deteto.bg, разбраха как  могат да се регистрират, да влязат в своя профил, да изберат конкретна книга и да отговорят на въпросите, свързани с нейното съдържание.

И тази година благодарение на всички деца бяха записани нови книги, които да бъдат добавени в библиотеката на сайта Аz-deteto.bg.  Ученици и родители от София дадоха своята сериозна заявка за участие в „Забавното лятно четене” 2015 и всички се заканиха, че ще си върнат призовото място за „най-четящ град”.

Ето какво сподели и друг посланик на кампанията, Юлия Спиридонова: : „Аз имам най-тежката задача, да застана пред вас и да говоря на вашия език.” Тя представи най-новата си книжка с картинки „Бъди ми приятел”, която ни среща с приключенията на едно жабче

Забавленията включваха и представление за деца „Цирк“ на театър „Хора и кукли“, което събра много деца и продължи с викторина с награди, въпроси и смях.

Кампанията „Забавното лятно четене” се провежда с корпоративното съдействие на ЧЕЗ България и институционалното партньорство на Министерство на образованието и науката, Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България“, UNICEF, „Заедно в час“, издателство „Ентусиаст“ и книжарници Сиела. Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.

Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015 г.