Отварата на боговете

4
Добави коментар
boleyn
boleyn

В България употребата на този ароматен чай се свързва с подобряване на функциите на простатата и пикочно-половите пътища, както и на потентността.

Билката на боговете се нарича Sideritis Pedanius Dioscorides и е от семейството на джодженовите растения Labiaceae. Чудотворното растение е кръстено на гръцкия лечител, фармаколог и ботаник Диоскоридис, известен най-вече със своя труд De Materia Medica. Билката се разпространява изцяло на Балканите , като почти изцяло е диворастяща.

Sideritis Pedanius Dioscorides е известен у нас като Мурсалския чай. Специално внимание й обръща  Теофраст. В Елада думата Sideritis е използвана като сборно понятие за растения, доказали ефикасността си в лекуването на рани, причинени от железни оръжия по време на битки.

В България употребата на този ароматен чай се свързва с подобряване на функциите на простатата и пикочно-половите пътища, както и на потентността.

Мурсалският чай се използва най-вече за подобряване на храносмилането, стимулиране на кръвообращението и облекчаване на симптомите на грип, простуда, кашлица, астма, хипертония (високо кръвно налягане), нарушения в обмяна на веществата или във функциите на ендокринната система, стрес, умствена преумора и др.

Редовният прием на Мурсалския чай има положителен терапевтичен ефект по отношение на психичното здраве и в частност при състоянието ADHD, известно като хиперактивност.

В миналото Мурсалският чай е бил задължителен животоспасяващ елемент в аптеката на всяко българско и гръцко семейство.

Прекарвайки дълги периоди в тези изолирани региони, древните пастири развили дълбока връзка със заобикалящата ги среда – дивата, изключително издръжлива и приспособима на суровите климатични условия природа.

Овчарите от древността, които са прекарвали месеци наред със своя добитък, изолирани от света, са  установили, че много от растенията – високопланински билки и храсти, растящи на над 1000 метра надморска височина, притежават уникални свойства, с чиято помощ човешкият организъм придобива „суперсили“, за да се преборва с различни болести и състояния, а и да бъде по-устойчив на типичните за зимните месеци простудни заболявания, инфекции от различен произход и т.н.

Именно благодарение на овчарети редица редки билки са достигнали до нас.

В етеричното масло на Мурсалския чай се съдържат над 60 активни съставки, сред които флавоноиди, антиоксиданти и танини, желязо, кобалт, цинк, калий, магнезий, сода и летливи вещества.