10-те най-опасни професии

7
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Има професии, които спасяват животи. Има професии, които помагат да живеем по-добре. Има и професии, без които животът ни нямаше да бъде същият… Ако работният ви ден понякога изглежда, сякаш се състои единствено от скучни срещи, безсмислени разговори и десетки имейли, то считайте себе си късметлия. Според черната статистика всяка година хиляди работници умират от наранявания по време на работа.

Бюрото за трудова статистика посочва предварителни данни за общо 4383 фатални трудови злополуки през 2012 г. За сравнение този брой през 2011 г. е бил 4693 произшествия. Окончателните данни ще бъдат достъпни през пролетта на 2014 г., но не се очаква да бъдат много по-различни.

Макар че трудовите инциденти в западните страни непрекъснато намаляват с развитието на технологиите, някои професии остават по-рискови от останалите и могат брутално да прекършат живота на този, който ги упражнява.

Колкото по-близо до закона, толкова по-опасно, показва статистиката. Полицаи, военни, пожарникари и охранители рискуват да претърпят с 5% повече инциденти на работното място от средните нива. Още по-опасни са обаче професиите, упражнявани на открито. В Америка всяка година хиляди дървосекачи загиват при инциденти.

Някои сфери на дейност, които изглеждат опасни като тези на пожарникарите и трактористите, всъщност се оказват доста по-сигурни в сравнение с работата на автомеханика, заявяват от Бюрото за трудова статистика. Що се отнася до най-безопасните професии, то там се нареждат работата в областта на компютрите и математиката, както и юридическата професия с по-малко от 10 смъртни случаи за изминалата година.

Колкото и да се стараем да правим света по-безопасно място за живеене, някои професии си остават истински приключения за онези, които ги практикуват. Ето как световният телевизионен канал CNN класира 10-те най-опасни професии в Америка.

1. Дървосекачи
На всеки 100 000 работници загиват по 127,8. Основна причина за това са „създателите на вдовици“ – огромните падащи клони.

2. Рибари
117 загиват на всеки 100 000 души, практикуващи тази опасна професия. Главна опасност – бурите.

3. Пилоти на аероплани
53,4 смъртни случая на 100 000. Риск №1 са човешките грешки при управлението.

4. Майстори на покриви
40,5 на 100 000 загиват, основно от падания и токови удари. Опасните химикали, с които се работи понякога, също са сред главните убийци.

5. Заварчици
37 починали на 100 000 поради трудови злополуки при падания, изгаряния и срутени стени.

6. Боклукчии
Да, и това е една от опасните професии с 27,1 смъртни случая на 100 000. Тези хора често са удряни от коли, карани от нетърпеливи сутрешни шофьори, а понякога страдат от тежки инфекции при порязване и убождане от замърсени предмети.

7. Електротехници
23 на 100 хил. загиват от фатални токови удари.

8. Шофьори на камиони
Тази тежка работа отнема средно 22,1 живота на 100 000, основно заради заспиване зад волана по време на дълги преходи. 48% от шофьорите съобщават, че са заспивали на пътя през последните 12 месеца.

9. Земеделци
Може да звучи почти нелепо, но над половината от фаталните случаи във фермите са свързани с тракторите, излезли от контрол. Останалите също са свързани с работата с тежки машини.

10. Строители
Падания, електрически удари и падащи предмети отнемат живота на 17,4 от всеки 100 000 строителни работници.

Коментари

коментар(а)

Подобни: опасност, професии, работа