Колко цвята можеш да видиш?

4
Добави коментар
boleyn
boleyn

Само 25% от хората могат да видят всички цветове на снимката

Значете ли, че не всички хора виждат еднакъв брой цветове? Ако оставим настрана далтонистите, които не разпознават цветовете, хората имат различна способност да виждат отенъците на даден цвят.

Всичко зависи от това как и колко рецепторите ни възприемат цветовете в спектъра. Това измерва и тестът на професор Диана Дервал, който може да се изрази в една най-обикновена картинка на цветовия спектър:

Единственото, което трябва да направиш е да преброиш колко нюанса виждаш на следващата снимка и след това да разбереш какво означава това:

Единственото, което трябва да направиш е да преброиш колко нюанса виждаш на следващата снимка и след това да разбереш какво означава това:

По-малко от 20: Ти си дихромат, което означава, че имаш само два вида конуси в очите си, които разпознават цветовете. „Но не се притеснявайте, доближавате се до нашите най-добри приятели кучетата“, шегува се професорът. Хора като теб е напълно възможно да се обличат само в черно, бежово или синьо. Не се притеснявай, защото 25% от хората днес са точно като теб.

От 20 до 33: Ти си трихомат, което означава, че имаш три вида конуси (можеш добре да различиш нюансите на лилаво, синьо, зелено и червено). Всичко е наред, защото в тази категория влизат близо 50% от населението на планетата.

От 33 до 39: Ти си тетрахромат. Честито, ти имаш цели четири вида конуси и възможността да виждаш повече от цветовете на спектъра. Факт е обаче, че шансовете ти да различиш жълтото са почти нулеви, което предполага и защо в гардероба си нямаш дрехи от този цвят. Точно 1/4 от хората са като теб.

Повече от 39: Пробвай да направиш теста пак. Цветовете на картинката са 39, но на екрана могат да се видят ясно само 35 (за разлика от хартиената версия).

Източник: dama.bg