Потребителският кредит: защо го теглим и за какво го харчим

2
Добави коментар
NoviniteBG
NoviniteBG

Потребителският кредит: защо го теглим и за какво го харчим

05 юни 2015 | 10:31

681

Какви потребителски кредити търсят днес българите? На този и на други въпроси отговаря проучване на Societe General Експресбанк.

Повече подробности по него дава Кохариг Паносян, ръководител екип „Продуктов мениджмънт за индивидуални клиенти“ в банката.

Госпожо Паносян, отрази ли се понижението на лихвите по кредитите на активността на потребителите и бизнеса и какви потребителски кредити търсят днес българите?

Да, наистина забелязваме доста висока активност сред клиентите, които се интересуват от потребителски кредити. Вече имаме офицалната статистика на БНБ и наистина активността се увеличава през първото тримесечие на годината, в сравнение с предходните периоди.

Това означава, че сега сме в активния период за търсене на кредити за ремонти и за други планирани разходи. Това в общи линий е това, което търсят хората.

Какви са хората, които днес имат потребителски кредит и какви са техните доходи?

Хората най-общо са както мъже, така и жени. Естествено, тези, които са в активна възраст между 18 и 45-годишна възраст са най-активните клиенти, които търсят финансиране. Това, което се забелязва в момента, е, че има доста висока активност на по-младото поколение между 18 и 25 години, които проявяват интерес.

Техните очаквания са за по-малък срок на кредита, за по-малка сума, която планират да изтеглят. Бих казала, че наистина активната възрастова група е между 18 и 45 години.

По отношения на очакванията, офисите на банките са на първо място като източник на информация за кредитите, които ги интересуват. Вече се вижда доста сериозна роля на интернет банкирането, на сайтовете на банките и другите дистанционни канали, през които клиентът може да получи информация за интересуващия го вид кредит.

Какви са най-често теглените суми за потребителски кредит и за какво ги използват кредитополучателите?

Както споменах, сумите са в по-скромни граници. Най-голяма част от хората се интересуват от кредити между 10 и 30 хиляди лева. Очакванията при по-младото поколение са по-малки за суми между 1 500 и 5000 лева. Определено очакаванията са под 10 000 лева при по-младите хора за сметка на по-сериозната и средна възрастова група, където очакванията са за между 10 и 30 000 лева.

Това, което се наблюдава като цел, е за ремонти, покупка на автомобил, други планирани семейни разходи. Обикновено виждаме, че жените са по-емоционални и биха изтеглили кредит за почивка, докато мъжете са по-склонни към закупуване на автомобил и електроника. Общо взето, за това се търсят кредити.

Другото, което се показва от последното изследване, което направихме, е, че това, което хората планират като цел, за да изтеглят даден кредит, се покрива почти изцяло с това за какво са го похарчили. Това показва, че хората все по-планирано и обмислено взимат решение да кандидатстват и изтеглят кредит от дадена банка.

Знаем, че времетраенето на процедурата за одобрение на потребителски кредит е изключително важна, колко време отнема днес тя?

Тук бих казала, че има различни практики от различните банки. Това, което хората търсят и се вижда от резултатите на изследването, което проведохме, е, че техните очаквания е това да се случва в рамките на един-два дни. В известна степен това се покрива от някои от банките.

Бързината наистина е на първо място и е от съществено значение, специално за потребителските кредити. Естествено, очаквания за над пет дни почти няма сред хората. За съжаление, все още има такива практики сред банките.

Наистина може би целта сред всички колеги и институции е да се върви към намаляване на срока за отпускане, защото това е наистина важно за клиентите.

Етикети:

потребителски кредити,
кридити

0 харесват тази статия

1 не харесват