Портрети на срама: фотографът Ивайло Петров показва условията, при които тренират българските спортисти

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

„Портретите на срама“ е кратък личен проект, който заснех в спортната и хотелска част на Гребна база – Видин, потресен от условията, в които са принудени да тренират спортистите там и да печелят титли въпреки тях“ – пише българският фотограф Ивайло Петров на своята страница във Facebook. 

„За проекта ми любезно се съгласиха да участват някои от най-изявените спортисти, шампиони, донесли на България редица отличия на международно ниво.

Посвещава се на Приятеля, който почина точно вечерта на този снимачен ден.“

Публикуваме снимките с любезното съгласие на автора им. Още информация и други негови работи можете да откриете в неговия уебсайт. 

БОГОМИЛ ПЕТРОВ Роден на 20 ноември 1939 г. във Видин. През май 1964 г. поставя първия световен рекорд за българската тежка атлетика и първи като цяло за родния спорт след края на Втората световна война. На Софийското градско първенство по вдигане на тежести преодолява щанга от 140 кг., с което подобрява руския рекорд в движението „повдигане“- лека категория до 67,5 кг. 8 години е бил национален състезател, участвал е в 101 състезания, от които печели 67. Завършва ВИФ, сегашна Национална спортна академия, с педагогически профил и специалност треньор по вдигане на тежести. Постига завидни резултати и в гребането. През 1977 г. с туристическа лодка изминава 300-километровото разстояние от Видин до Русе без прекъсване за 41 часа и 40 минути. С каяк е преплувал разстоянието от изворите на р.Дунав в Германия до устието на реката при румънския град Сулина, Румъния.

БОРИС НЕДЯЛКОВ Борис Недялков е роден на 25 юни 1993 г. във Видин. Състезател е на каяк в клубовете „Бдин“ и „Ванто“- Видин. В момента се състезава за СК „Левски“- София. Осемкратен републикански шампион на България на едноместен каяк – през 2007, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 и 2015 г. Eдинственият български участник на Младежките олимпийски игри в Сингапур през 2010 г. Шести на вропейското първенство в Хърватия през 2011 г. за юноши в четириместен каяк на 1000 метра. На Световното първенство за юноши през 2012 г. на едноместен каяк е 10-ти, а на четириместен – 12-ти.

ЦВЕТЕЛИНА ЦВЕТАНОВА Цветелина Цветанова е родена на 27 февруари 1996 г. във Видин.

Състезателка е на СК „Борба, самбо, джудо“ – Видин. Четирикратна световна шампионка по самбо във възрастова група за девойки до 18 години. Два пъти Европейска шампионка за девойки по самбо. Два пъти печели бронзов медал по джудо на Европейско и Световно първенство. През 2012 г. е носител на титлата Европейски шампион за девойки до 16 г., тогава става и първа в своята категория на Балканиадата по джудо. Притежава златен медал и Европейската купа по джудо за 2012 г. и 2015 г.

СТЕФАН ИЛИЕВ Роден е на 21 април 1954 г. във Видин. Състезател е на кану в спортните клубове ДФС “Бдин”, ЦСКА и „Академик“- София. Спортната си кариера започва във видинския клуб „Бдин“, където печели многократно републикански титли. Многократен участник в Световни и Европейски първенства. Бронзов медалист на двуместно кану от Световното първенство в Белград през 1975 г. на маратонска дистанция 10 километра. Работи като треньор в ДФС „Бдин“-Видин, в СК „Академик“- София и Плевен. Сега е треньор в спортен клуб „Ванто – Видин“. Заслужил майстор на спорта.

Публикуваме снимките с любезното съгласие на автора им. Още информация и други негови работи можете да откриете в неговия уебсайт.