Продажба с цел: заличаване на ипотека

1
Добави коментар

Когато вноските по ипотечния кредит започват да тежат на семейния бюджет, изпадате в просрочие или просто искате да продадете имота, поради това, че сте си харесали друг, се появяват и известни трудности. Имате купувач, но след като му споделите за ипотеката си, се забелязва отдръпване. Нямате купувач, но и да имахте, Банката иска твърде голяма сума за имота, за да заличи ипотеката. Понатрупали са се лихви, преговорите вървят трудно и вие гледате с надежда тавана в стаята, молейки се да ви „хрумне” нещо.

Ето и няколко неща, които е препоръчително да направите:

На първо място е добре да не търсите печалба от продажбата му. Трябва да имате ясна цел: да се „отървете” от ипотечния кредит. Често хората сядат с писалката в ръка и започват да смятат: колко години са плащали, каква сума са внасяли, колко остава от главницата, теглят чертата и виждат сумата, като си казват: „значи…на мен този имот ми е струвал толкова до тук, имам да давам още Х лева, значи не го продавам за по-малко от тези пари” Такава продажба е силно препоръчителна за всички, които могат да продадат имота си, а може и да не го продадат, а да си плащат вноските, като това никак няма да се отрази на финансите им. За останалите обаче, това не е препоръчително. Търсейки нереално висока цена, времето си минава, желаещи купувачи липсват, лихвите се трупат, получавате чести покани от банката за преговори и най-вече рискувате да допуснете образуване на изпълнително производство срещу вас. Последното, от своя страна ще събере в едно: всички лихви за просрочие, наказателни такива, държавни такси, адвокатски хонорари, други необходими разноски, такси на съдебния изпълнител и накрая ще ви се иска да имате не един апартамент за продажба, а цял блок, за да може да покриете всичко.

На второ място е силно препоръчително да влезете в контакт с банката-кредитор. Обикновено банките са склонни на преговори, а вашата цел трябва да е ясна: да преговаряте за всички възможни отстъпки от лихви. Естествено, главницата няма да може да спестите, но натрупаните лихви е възможно да намалите. Важно е да се знае, че и банката няма интерес от изнасянето на имота ви на публична продан, не само защото ще се наложи да направи допълнителни разноски, а и защото цената на имота на свободния пазар е в пъти по-висока, в сравнение с тази, която би се получила при няколко неуспешни публични продажби например.

Не на последно място: рекламирайте имота си! Колкото повече хора разберат какво продавате, толкова по-голям ще е шанса – да го продадете.

Успех на всички и ако имате нужда от съвет или съдействие, не се колебайте да се свържете с нас!