Можете ли да видите тези оптични илюзии?

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Преди около два века американският психолог Джоузеф Джастроу нарисува една малка странна глава на животно. Тя е включена в най-новия епизод на BrianCraft, който можете да видите по-долу. Черно-бялата скица може да бъде разгледана като глава на патица или заек, в зависимост от това как интерпретирате организацията на линиите, пише Science Alert.

Изображението позволява да бъде интерпретирано по два различни начина, но никога едновременно. Освен това един човек може да „превключи“ между двете с известно психическо усилие. „Но виждате ли същото пате, което и аз“, пита Ванеса Хил. И докато сме на същата тема, възприемате ли цветовете по същия начин, по който и другите?

В скорошно изследване учени подканват доброволци да определят кое от двете оранжеви кръгчета, известни като илюзията на Ебингхаус (на снимката по-горе), е по-голямо. С помощта на функционална магнитно-резонансна томография изследователите наблюдават визуалния кортекс на участниците – онази част от мозъка, отговорна за обработването на визуалната информация – докато те интерпретират простичката илюзия. Авторите на изследването откриват, че колкото по-голям е визуалният кортекс, толкова по-лесно се определя истинския размер на оранжввия кръг. И обраното. Този резултат е бил получен и в няколко други упражнения, свързани с оптични илюзии.

Защо размерът на един регион от мозъка ни определя колко лесно се заблуждаваме от подобни илюзии? Вероятно има нещо общо с концентрацията на „химическите пратеници“ във визуалния кортекс, обяснява Ванеса във видеото по-горе. Но може би дори е по-сложно от това. Други изследвания показват, че ефективността на една оптична илюзия е различна при хората с аутизъм или от други култури. И, вярвате или не, периодът от годината също влияе на това как възприемаме дадена илюзия.