Гражданин предоставя имота си за паметника на цар Самуил

3
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google

Отворено писмо до отговорните фактори, свързани с новия паметник на цар Самуил, изпрати гражданинът на София Георги Ясенов.

 

Той предлага, ако евентуално бъде решено премахването на паметника, монументът да бъде поставен в негов имот. Ясенов декларира готовността си да поеме всички разходи по транспортирането, както и че паметникът ще бъде свободен за посетители за вечни времена.

 

Предложението му е продиктувано от разразилата се полемика около качествата на паметника. Той се опасява да не се стигне до преместване или премахване на монумента. Затова и предлага този резервен вариант, информират от ВМРО.

 

Пиша Ви това писмо, притеснен от това, че смешният плач против паметника може да накара Вас, управниците на столицата ни, да размислите за паметника и да поискате неговото преместване на друго място в София или дори махането му от града, посочва Георги Ясенов в отвореното писмо.

 

Пълен текст:

 

 

ДО

д-р  Милен Врабевски председател на Фондация „Българска памет“

Кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова

Председателя на СОС Елен Герджиков

Заместник-кмета на Столична Община Тодор Чобанов

Александър Хайтов – скулптор на паметника на Цар Самуил

 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

Уважаема госпожо кмет, уважаеми господа,

 

С недоумение и тъга наблюдавам разразилата се полемика и противопоставяне относно поставения паметник на българския цар Самуил в София, открит на 08.06.2015г. С уговорката, че не съм човек на изкуството и не разбирам от такова, твърдя, че този паметник е прекрасен. Тъй като е първият открит такъв на български владетел в новата ни история, ние трябва да се гордеем с него. Пиша Ви това писмо притеснен от това, че смешният плач против паметника може да накара Вас, управниците на столицата ни, да размислите за паметника и да поискате неговото преместване на друго място в София или дори махането му от града. 

 

Обезпокоен от това, готов съм да Ви предоставя личния си имот, находящ се в столичния квартал „Симеоново“ или, ако решението Ви е да се премахне изцяло от Столицата, ще предоставя друг мой имот в град Самоков, където да монтирате този великолепен паметник.

 

Ако, недай си Боже, това нещо се случи, аз съм готов да поема всички разходи по транспортирането и поставянето на паметника в моя имот, както и гарантирам, че достъпът до него ще бъде свободен за посетители за вечни времена.

 

Искрено се надявам да не се стигне до такива неразумни и крайно неприемливи действия, но в днешното несигурно и диктувано от анонимни познавачи време, никога не мога да бъда сигурен.

 

София                                                                                                          С уважение

10.06.2015                                                                                                   Георги Ясенов