15 начина за детокс на вашия дом и живот

2
Добави коментар
spirittours.eu
spirittours.eu

Има около 100 000 синтетични химикали, които ще откриете в голям брой продукти, предлагани на пазара днес – от шампоана до почистващите продукти, играчките, бебешките бутилки, мебели, килими и дори дрехи.

Но знаете ли, че повечето от тях не са били тествани за токсичност върху човека и околната среда? При тези, които са тествани, са открити много известни канцерогени, алергени и др, дори и в продукти, които поставяме върху кожата си.

В действителност, всеки един от три продукти за лична хигиена съдържа съставки, определени като възможен канцероген за човека, приблизително един на всеки пет продукта пък съдържа съставки често замърсени с известни канцерогени и почти един на всеки два продукта съдържа съставки, които биха могли да бъдат вредни за вашето репродуктивно здраве или за развитието на вашето бебе.

Добрата новина е, че има голям брой лесни за изпълнение стъпки, които можете да направите, за да намалите вашето излагане на тези вредни химикали. Ето 15 съвета за вас и вашето семейство:

1. Съхранявайте по няколко стайни растения във всяка стая на къщата. Бактериите в почвата спомагат за намаляване на летливите органични съединения (като формалдехид) във въздуха.

2. Оставяйте обувките, с които излизате навън, пред вратата. По този начин ще се избегне внасянето на прах, олово и пестициди.

3. Спрете използването на освежители за въздух и други синтетични аромати. По този начин ще намалите своето излагане на влиянието на вредните фталати.

4. Преминете към чисти свещи от пчелен восък. Другите свещи съдържат съставки с петролна основа, които при горене отделят вещества като бензен, толуен и кетони. Свещите от соя и палмово масло са хидрогенирани и след това оцветени и ароматизирани и също отделят вредни химикали при своето горене.

5. Преминете към нетоксични почистващи продукти. В своето ежедневно почистване използвайте сода за хляб, оцет, сапун и лимонова кора.

6. Използвайте етерични масла като чаено дърво, лайм и канела поради техните дезинфекциращи свойства.Те са далеч по-здравословни от предлаганите в търговската мрежа антибактериални продукти, които обикновено съдържат триклозан и формалдехид.

7. Използвайте карамфилово масло вместо белина, за да се отървете от мухъла. Когато белина се смесва с други химикали, тя може да формира токсичен газ, вреден за кожата и очите.

8. Започнете да четете етикетите на всички преработени хранителни продукти, които купувате. Избягвайте всичко с изкуствени аромати, оцветители или овкусители. Изследванията установяват, че тези изкуствени добавки засягат здравословно около 60 до 70% от хората, повечето от които дори не са наясно с това.

9. Консумирайте органични продукти. И все пак, ако не можете да си позволите да купувате само и единствено биологични продукти се постарайте органични да са поне следните плодове и зеленчуци, които съдържат най-много пестициди: ябълки, боровинки, чушки, целина, краставици, грозде, маруля, нектарини, праскови, картофи, спанак и ягоди.

10. Обърнете внимание на символите за рециклиране на пластмасите. Доколкото е възможно, избягвайте номера 1, 3 и 6, както и номер 7. Това ще намали вашето излагане на БПА, фталати и стирен.

11. Не оставяйте топли храни във вашите торбички за хранителни стоки. Те отделят БПА химикали, които никой от нас не би искал върху своята свежа органична продукция!

12. Мийте ръцете си редовно, но без съдържащите химикали средства за дезинфекция, защото тяхното наличие може да увеличи абсорбцията и на други вредни химикали, на които сте изложени!

13. Четете етикетите на своите козметични продукти и артикули за грижа за кожата. Избягвайте всичко, което съдържа каменовъглен катран, формалдехид, оловен ацетат, DEA, MEW или TEA съединения, петрол (включително минерално масло), фенилендиамин, алфа- хидрокси киселини.

14. Приготвяйте сами своите продукти за грижа за кожата. Заложете на натурални съставки като пчелен восък, масло от карите и бадемово масло. Много продукти са лесни за приготвяне в домашни условия, като са на много по-ниска цена и са напълно безопасни за вашето здраве и околната среда.

15. Почиствайте редовно с прахосмукачка къщата си, като използвате HEPA филтър, за да намалите нивата на много химикали в дома си. Така ще намалите наличието на фталати и пестициди. Според проучване на Silent Spring институт в домашния прах са идентифицирани 66, нарушаващи функционирането на ендокринната система, съединения.

Ако все пак 15-те точки ви се струват трудни за изпълнение, започнете ги едно по едно и постепенно направете дома и живота си по-чист от вредните въздействия. Споделете с нас и други стъпки за детоксикация, за да можем съвместно да направи своя живот по-здравословен.

Превод: Мария Лашкова

 

Източник: www.zdravosloven.com