Карта на хакерските атаки в реално време и къде е мястото на България в нея?

4
Добави коментар
petkodimoff
petkodimoff

Кибер войната продължава, хакерските атаки се увеличават всеки ден!

В последния WAAR доклад на Imperva се посочва, че броя на уеб атаките постоянно се увеличава, особено сред модерните Cloud услуги. В световен мащаб кибер престъпленията нанасят щети над един трилион долара годишно, само държавните органи на САЩ губят над 1 милиард долара всяка година от пробиви в информационна сигурност. През изминалата година няма сектор, който да не е бил засегнат от пробиви в сигурността или хакерски атаки.

Според проучване на CISO (Chief Information Security Officers) всеки ден над 1 милион души по цял свят са жертва на Кибер престъпления. Международните експерти от горепосочената организация са направили Световна класация на източниците на заплаха в която България заема 53-то място в света, а по Spam и Phishing атаки сме дори на 41 място. Бих казал доста високо в класацията на кибер опасностите

В Интернет пространството днес може да намерите няколко интересни, интерактивни карти показващи хакерските атаки в реално време, които си заслужава да разгледате:

Deutsche Telekom предлага интерактивна карта, която визуализира инцидентите в реално време. За нуждите на този експеримент по целия свят са разположение 180 електронни капани, сензори привличащи автоматизираните атаки, насочени към уебсайтове, мобилни телефони и уеб услуги. Картата показва типа на атаките, страната източник и срещу кого са насочени. Новият уеб портал на компанията дава възможност за генериране на интересни и подробни статистики.
Google пуснаха специализирана карта на цифровите атаки Digital Attack Map – предназначена за борба предимно с DDoS (distributed denial of service) атаки. Те представляват изкуствено претоварване с трафик от множество източници с цел да затруднят или блокират определени уебсайтове или отказ в обслужването на онлайн услуги. Една трета от всички инциденти се дължат на този вид хакерски атаки, а те са около 2000 бройки дневно в световен план. На черния пазар подобна услуга върви около 150 долара, а в България и по-малко.
Руската компания Kaspersky, която се занимава с интернет сигурност, е разработила друга интересна карта, която показва в реално време кибер атаки, засечени от защитния им софтуер.

Днес в развитите държави, компютърните престъпления и кражбата на самоличност са сред най – разпространените интернет престъпления и именно затова са обект на държавни формирования за кибер престъпления и кибер война.
Ние вече живеем в условията на кибер война – погледнете фактите и ще се обедите сами:

98 % от пробивите в информационни бази се осъществява от външни източници, като 79 % от тях са заради пропуск в системата.
85 % от пробивите са открити чак след 2 седмици, представяте ли си какво може да стане през това време?
WordPress е най-атакуваната CMS система за управение на съдържанието, като тя понася с 60 % повече атаки от колкото всички останали CMS взети заедно.
63 % от атаките върху уебсайтове са на такива, които имат log in форма по една или друга причина.
Всеки месец в България се получават над 7 000 злонамерени имейла.

Допълнително всеки собственик на сайт може да види сам, колко нежелан спам получава във формите за коментари благодарение на програми за автоматично публикуване като „Persona Management Software“, ScrapeBox или българския iSOCBOX.

Интернет се превръща в най-новото, най-масовото и най-популярното оръжие за контрол на общественото мнение. Както се видя от Арабската пролет днес социални мрежи организират протести и свалят правителства. За пример мога да посоча „Уикилийкс”, който показа, че една социална мрежа може да предизвика политическа криза едновременно в няколко държави.

Между другото собственика на Уикилийкс твърди, че Google работят за Американското разузнаване и 80 % от приходите им идват точно от тази им дейност.

От друга страна в Пентагона мислят, че увеличения внос на китайски микрочипове е потенциален проблем за американската национална сигурност, защото според тях те имали специално конструирани дефекти, позволяващи изваждането им от строя по команда.

В България на практика всички партии използват предимствата на информационните технологиите за разпространяване на политическите си възгледи или промиване на мозъци и всички се опитват да възпрепятстват достъпа до противниковата информация.

Все по-често говорим за създаване на електронното правителство с което ще има и увеличаване на DDoS атаките към различни електронни услуги на държавните организации водещи до отказ в обслужването.

След срещата на върха на НАТО в Уелс у нас се заговори за кибер война и дори тя влезе във Визия 2020 за развитие на въоръжените сили, но трябва да заключим, че това само по себе си не е достатъчно ако не се инвестира в образованието на подходящи кадри в тази област.

P.S. Вижте повече за специализираните звена за борба с хакерските атаки в статията „Информационната сигурност, като част от националната сигурност„!