Кои са най-големите проблеми за българите в градовете?

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Кои са най-големите проблеми,с които се сблъскват българите в градовете? Отговор на този въпрос дава проучване на „Барометър България“ за отношението и очакването на гласоподавателите към работата на местната власт и проблемите в общините.

За столичани най-голям е проблемът със задръстванията. Този отговор са посочили 42,5 на сто от софиянци. На второ място са постоянните ремонти на улиците, които не се извършват качествено и се правят отново – според 29,2 на сто, а на трето място е липсата на места за паркиране (22,7%).

48,4 на сто определят разширяването и новите станции на метрото като постижение за общината през сегашния мандат, на второ място сред постиженията е зала „Арена Армеец“ (20,6 на сто), а на трето – ремонтът на основните булеварди и улици – 17,3 на сто.

В Пловдив като основни проблеми са посочени липсата на работни места (33,5 на сто), корупцията (24,5 на сто), както и огромната разлика между центъра и кварталите (20,8 %).

Развитието на централната част на града (18,6%), инфраструктурата (16,4 на сто) и „Цар Симеоновата градина“ (13 %) са първите три отговора на въпроса за постиженията на общината през сегашния мандат на управление, посочва БТА.

Анкетираните в изследването за Русе посочват като основен проблем безработицата, ниските доходи и липсата на възможности за развитие (47,1 на сто), намаляващото население (28,1 на сто) и злоупотреби в общината (23%). На въпрос за постиженията на общината 46,5 на сто отговарят „нищо“, 17,4 на сто посочват строителството на спортната зала, а 9,4% – ремонта на центъра.

Основният проблем в Стара Загора, посочен от 41,3 на сто, е замърсяването на въздуха, на второ място е засиленият трафик и липсата на широки улици – 27,2 на сто, а на трето – лошото състояние на пътищата извън града (23,8 на сто). Като постижения в сегашния мандат са определени нов парк (17,5 на сто), подобрена градска инфраструктура (14%), нови тротоари (12 на сто).

Във Велико Търново най-много хора са посочили като проблем лошата инфраструктура (44,8 на сто), лошото състояние на крайните квартали (33%) и липсата на реални инвестиции в икономиката (31,5 на сто). Ремонтът на паркове (39,1 на сто), започналият ремонт на градския стадион (31,5%) и ремонтът на онкологичния център (27,9 на сто) са постиженията на общината през сегашния мандат според проучването.

Според данните най-висока средна оценка по шестобалната система от кметовете на изследваните общини получава Йорданка Фандъкова – добър 4,2. Старозагорският кмет Живко Тодоров има средна оценка добър 4,12, русенският кмет Пламен Стоилов получава средна оценка 3,41, кметът на Пловдив Иван Тотев – 3,28, а средната оценка за кмета на Велико Търново Даниел Панов е 3,02.