ОТДЕЛЕНИЕ ПО ЕЛЕКТРОФИЗИОЛОГИЯ | НКБ

2
Добави коментар

Сърдечни аритмии могат да се явят при напълно здрави хора и да са невинни по характер, но в някои случаи могат да бъдат израз на сериозно състояние.
Алармиращи признаци зa това са ако аритмията е съпроводена с болка в гърдите, слабост, замайване, силна умора. От значение е и какво е състоянието на сърцето на пациента.  Сред най-опасните аритмии са камерното мъждене и трептене. Дори предсърдното мъждене, което често се приема за по-малко сериозна аритмия, може да предизвика мозъчен инсулт с тежки последици.
При някои пациенти сърцето е напълно здраво, но с вродено увреждане на електрическата му система. При тях също може да настъпи сериозна и дори фатална аритмия. Понякога първата изява на тези състояния е внезапна сърдечна смърт.

В отделението по електрофизиология се лекуват по инвазивен път предсърдно мъждене и трептене, вродени аритмии (АV нодална тахикардия, АV тахикардии при скрита допълнителна проводна връзка, WPW синдром), предсърдни и камерни тахикардии. Диагностицират се нарушения в проводимостта на електрическата система на сърцето.  

Доц. д-р Тошо Балабански и д-р Чавдар Шалганов са специализирали във водещи световни центрове по електрофизиология в Япония, Франция, Холандия, както и в Норвегия и Унгария. Резултати от извършената им работа са публикувани в авторитетни медицински издания.

За контакт с отделението в Национална Кардиологична Болница, София, ул. Коньовица 65:
02/9211-351 – доц. д-р Тошо Балабански – началник отделение
02/9211-355 – В. Ашкова – старша сестра
02/9217-160
02/9213-250